Britanci će glasovati treći put u tri dana – ovaj put o odgodi Brexita

Britanci će glasovati treći put u tri dana – ovaj put o odgodi Brexita

Britanski parlament danas bi trebao glasovati o tome hoće li tražiti odgodu Brexita. Premijerka Theresa May doživjela je sinoć novi poraz – parlamentarci su odbili mogućnost da zemlja napusti Europsku uniju bez sporazuma o razdruživanju.

May je parlamentarcima poručila da će EU podržati samo kratku odgodu i to ako zastupnici pristanu na njezin sporazum.

– Bez toga, odgoda bi mogla biti dulja. Moguće je i da će Britanci morati na europske izbore. To ne bi bilo ispravno, ali ovaj dom se mora nositi s posljedicama odluka koje donosi, rekla je May.

Zastoj u Londonu izazvao je frustracije i u Bruxellesu pa europski dužnosnici upozoravaju britanske parlamentarce da neće pristati na odgodu ako ne čuju što oni njome zapravo žele postići.

– Da prolongiramo pregovore. Kako bi napravili što?, zapitao se europski pregovarač Michel Barnier u Europskom parlamentu, čijim je zastupnicima govorio prije glasanja u britanskom parlamentu.

Samo su dva načina da se napusti EU, sa sporazumom ili bez njega, kazala je glasnogovornica Europske komisije te dodala da je EU spreman za oboje.

Odluka britanske premijerke da sporazum o razlazu i treći put stavi glasanje vjerojatno će izazvati gnjev među mnogim zastupnicima jer ga ionako odavno smatraju “mrtvim”. Glasanje mora biti održano do 20. ožujka jer dan poslije počinje europski summit.

Uspije li joj u trećem pokušaju progurati sporazum, May će zatražiti kratku odgodu, najdulje do 30. lipnja, kako bi se omogućilo da sporazum bude potvrđen novim zakonima. U suprotnom, upozorava premijerka, brexit bi se mogao dodatno oduljiti.

hrt

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar