Plenković u Neumu: Vi ste nama čuvali leđa, sad ćemo mi vama

Plenković u Neumu: Vi ste nama čuvali leđa, sad ćemo mi vama

”Vi ste nama čuvali leđa, sad ćemo mi vama”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković tijekom predavanja na znanstveno stručnom skupu posvećenom ustavnim reformama u BiH pod nazivom ”Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” u Neumu.

Rekao je kako Hrvatska podupire reforme u BiH koje bi zajamčile jednakopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda Bošnjacima i Srbima, te ubrzala integraciju zemlje u Europsku uniju. ”Mi nemamo skrivenih namjera. Samo želimo da hrvatski narod bude ravnopravan, a BiH ide što brže prema članstvu u Europskoj uniji. To bi najbolje stabiliziralo zemlju i spriječilo nove krize”, rekao je Plenković.

Plenković je kazao kako je u Hrvatskom saboru prošle godine donesena Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH, koja je po njemu izbalansirana te, što je najvažnije, podržava europski put BiH i ukazuje kako ”unaprijediti poziciju najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda”.

Po njegovim riječima, ta deklaracija nije usmjerena protiv BiH, nego je u njezinu i interesu sva tri konstitutivna naroda. Kazao je, međutim, kako smatra da su posljednji izbori naštetili tim odnosima jer su se Hrvati osjetili neravnopravno, čime je očito aludirao na izbor Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva  dominantno glasovima Bošnjaka.

”Izbori 2018. objektivno po nama nisu u duhu ni jezika, niti teksta Daytonskog sporazuma”, rekao je Plenković i pojasnio da autori Daytonskog sporazuma nisu predviđali ovakav rasplet posljednjih izbora.

Hrvatski premijer najavio je da će upravo Hrvatska za vrijeme svoga predsjedanja sljedeće godine kao ključno angažiranje istaknuti integraciju zemalja jugoistoka Europe u Europsku uniju, što sada nije slučaj, jer su brexit i migracijska kriza ovo pitanje posve marginalizirali u EU.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar