Britanska ministrica: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati i do 10 godina

Britanska ministrica: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati i do 10 godina

Britanska ministrica Liz Truss smatra da bi rat u Ukrajini mogao potrajati i do 10 godina, te je poručila zapadnim saveznicima da je Rusija Vladimira Putina manje vjerodostojna od Sovjetskog saveza.

Truss ističe da je ruski predsjednik “očajni odmetnik” koji ne bi trebao biti nagrađen za svoju agresiju. Vladini dužnosnici su zabrinuti da bi Rusija mogla napasti Moldaviju ili Gruziju ako mu se dopusti da zadrži kontrolu nad ukrajinskim teritorijem, zbog čega bi se sukob mogao trajati godinama. Ministrica Truss je jučer u govoru upozorila da će ako Putin uspije “biti neviđena patnja diljem Europe i grozne posljedice diljem svijeta”. Smatra da Velika Britanija i njezini saveznici moraju nastaviti kako bi “izgurali Rusiju iz Ukrajine”.

A kao naznaku da bi rat u Ukrajini mogao potrajati, britanska dužnosnica tvrdi da “moramo biti spremni na duge staze”, piše Daily Mail

Brojni zapadni dužnosnici su zabrinuti da bi Putin mogao početi koristiti nuklearne rakete kratkog dometa ili kemijsko oružje. Truss smatra da se Rusiji u mirovnim pregovorima ne smije prepustiti ukrajinski teritorij te je stava da kriza u Ukrajini mora biti katalist promjene Zapada prema međunarodnoj sigurnosti. Truss se u svojem govoru dotaknula i G7 te uloge Kine. Istaknula je da bi G7 trebao biti ‘ekonomski NATO’ koji brani kolektivni napredak, dok bi sam NATO trebao biti spreman na to da otvori svoja vrata zemljama poput Finske i Švedske.

“Rusija je u stanju blokirati svaku učinkovitu akciju u Vijeću sigurnosti UN-a. Putin svoj veto vidi kao zeleno svjetlo za barbarstvo”, rekla je. Truss je izdvojila Kinu, koja je odbila osuditi invaziju na Ukrajinu, dok je istovremeno povećala uvoz iz Rusije. “Kina neće nastaviti rasti ako ne budu igrali po pravilima”, rekla je. “Kina treba trgovinu s G7. Mi predstavljamo otprilike polovicu globalnog gospodarstva”, dodala je.

Prijetnje iz Sankt Petersburga

Ruski predsjednik Vladimir Putin je obećao da će upotrijebiti nuklearno oružje protiv bilo koje zemlje koja se usudi ‘umiješati’ u ruski rat u Ukrajini te da će njegov odgovor svima koji zaprijete Rusiji biti “brz i smrtonosan”.

“Ako se itko iz izvana pokuša umiješati u ono što se događa, moraju znati da to predstavlja neprihvatljivu stratešku prijetnju Rusiji. Moraju znati da će naš odgovor na napade biti brz. Imamo sve oružje koje za to trebamo. Nitko drugi se ne može hvaliti s tim oružjem, a nećemo to ni mi. Ali ćemo ih upotrijebiti”, kazao je Putin.

Obraćajući se zastupnicima u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da Zapad želi Rusiju podijeliti na različite dijelove i optužio je da gura Ukrajinu u sukob s Rusijom. Reuters izvještava kako je Putin rekao da su ruska rublja, bankarski sustav, prometni sektor i gospodarstvo u cjelini izdržali sankcije nametnute Moskvi te je obećao odgovor na pokušaje izolacije Rusije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar