Britanski obavještajci: Očekuje se veliki protunapad, Rusima fali vozila i streljiva

Britanski obavještajci: Očekuje se veliki protunapad, Rusima fali vozila i streljiva

Trideset prva godišnjica nezavisnosti Ukrajine obilježava se danas.

Od 2014. predsjednik Putin je nastojao upotrijebiti mješavinu sile i prinudne diplomacije kako bi povećao i učvrstio utjecaj Rusije u Ukrajini i miješao se u njene suverene poslove.

Rusija je prije šest mjeseci pokrenula punu invaziju na Ukrajinu, s ciljem da sruši vladu i okupira veći dio zemlje. Do travnja, ruski lideri su shvatili da ovo nije uspjelo i vratili su se skromnijim ciljevima u istočnoj i južnoj Ukrajini. Ruska ofenziva u Donbasu minimalno napreduje i njezine snage pate od nedostatka streljiva, vozila i osoblja, tvrde britanske obavještajne službe.

Najnovije izvješće britanskog ministarstva obrane glasi: “Ofenziva u Donbasu minimalno napreduje i Rusija predviđa veliki ukrajinski protunapad. Operativno, Rusija pati od nedostatka streljiva, vozila i osoblja. Moral je loš u mnogim dijelovima njezine vojske i njezina je vojska značajno degradirana.

Njezina diplomatska moć je smanjena, a dugoročni ekonomski izgledi su loši. Šest mjeseci kasnije pokazalo se da je ruski rat i skup i strateški štetan”.

Foto: Reuters

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar