BROJ ZARAŽENIH COVIDOM U EUROPI SE UTROSTRUČIO: Zdravstvo upozorava da se virus mijenja, širi, ubija…

BROJ ZARAŽENIH COVIDOM U EUROPI SE UTROSTRUČIO: Zdravstvo upozorava da se virus mijenja, širi, ubija…

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje „visoke razine“ zaraze covidom-19 u Europi te je pozvala na nadzor tog virusa nakon što se u mjesec dana utrostručio broj zaraženih, javlja HINA.

„Nakon što su zemlje diljem Europe ukinule socijalne mjere koje su bile na snazi, virus će cirkulirati na visokim razinama ovo ljeto“, rekao je u četvrtak direktor WHO-a za Europu Hans Kluge.

„Virus neće nestati samo zato što su ga države prestale nadzirati. On se nastavlja širiti, mijenjati te i dalje ubija“, naglasio je. Predvođen podvarijantom omikron BA.5, koronavirus se širi u pedesetak zemlja koje pripadaju europskom dijelu WHO-a te su se ovaj tjedan približile dnevnom broju od 500 tisuća novozaraženih.

Krajem svibnja taj je broj iznosio 150 tisuća, pokazuju WHO-ovi podaci

Nakon između četiri i pet tisuća koliko je bilo dnevnih smrtnih slučajeva tijekom zime, broj umrlih trenutno je na niskoj razini od oko 500 dnevno, koliko ih je bilo i u ljeto 2020. godine. Gotovo sve europske zemlje imaju rast broja zaraženih, a listu predvode Portugal, Luksemburg, Francuska, Grčka, Cipar, Njemačka i Austrija, prenosi Fenix. „Nadamo se da će važne kampanje cijepljenja koje većina država ima na snazi, kao i broj preboljelih, značiti da ćemo izbjeći najteže posljedice kakve smo vidjeli ranije u pandemiji“, zaključio je Kluge.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar