Bruno Stojić poslao pismo sucima u Den Haagu

Bruno Stojić poslao pismo sucima u Den Haagu

Bruno Stojić pismom se  15. lipnja 2021. obratio Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za kaznene sudove, piše Brotnjo.info.

Iz njegovog  rukom pisanog pisma  u zatvoru u Grazu (Austrija) objavljujemo veći dio sadržaja:

Potpuno svjestan težine djela za koje sam proglašen krivim i osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora, želim ponoviti da prihvaćam svoju odgovornost i izražavam najiskrenije žaljenje u potpunosti i bezuvjetno. Do kraja života ću nositi osjećaj krivnje da sam mogao i morao učiniti mnogo više da se osigura poštovanje ljudskog digniteta i spriječi neizrecive patnje žrtava i njihovih obitelji koje se navode u presudi kojom sam proglašen krivim.

Nikada se nisam smatrao nekim tko bi mogao imati bilo kakve zle namjere prema pripadnicima drugih naroda u i izvan Bosne i Hercegovine i uvijek sam se trudio da prema drugima imam odnos kakav bi želio da oni imaju prema meni. Neupitno je da u tome nisam u potpunosti uspio i to za vrijeme relevantno za presudu kojom sam proglašen krivim. Mislim, međutim, da sam shvatio svoje pogreške i da je moj odnos prema Bošnjacima kao najvećim žrtvama rata pun uvažavanja i da sam teritorijalni integritet i neovisnost Bosne i Hercegovine moraju biti neupitne. Istovjetno neupitno je da Bosna i Hercegovina mora biti utemeljena na principima na kojima počiva Europska unija, čiji će član, nadam se i postati.

Iskreno se nadam da moje javno iskazano prihvaćanje odgovornosti i žaljenje mogu biti doprinos toliko potrebnom pomirenju naroda u Bosni i Hercegovini i regiji. Iako se i u presudi kojom sam proglašen krivim može doći do zaključka da nisam dosljedno zauzimao takav stav, želim napomenuti da sam upravo iz tih razloga i naveo da sam shvatio svoje pogreške i da su moja razmišljanja drugačija od onih iz ratnog perioda. O tome sam i ranije, a ne samo u ovom izjašnjavanju iznio stavove o svom kajanju i žaljenju uz izvinjenje žrtvama Muslimanima, je već bilo dosta govora u mojoj molbi za ranije puštanje.

Stavu iznesenom u ovom izjašnjenju je imao doprinos i dugogodišnji proces rehabilitacije kroz koji sam prošao u zatvoru, a i uz veliku pomoć moje najbliže obitelji koja bez bilo kakve rezerve dijeli moje poglede.

Kao što nisam posebno spominjao u svom zahtjevu za ranije puštanje, nemam posebnih zdravstvenih problema i iskreno se nadam da ću uz vaše razumijevanje biti u prilici da se pridružim svojoj obitelji i zajedno s njima nastavim život bez bilo kakvog javnog angažiranja i bilo kakvog ni najmanjeg pokušaja revidiranja činjenica utvrđenih presudama međunarodnih kaznenih sudova ili sudova u Bosni i Hercegovini.

 

Izvor: brotnjo.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing