Buza: Ne osjećam se odgovornim, žao mi je zbog ubojstava

Buza: Ne osjećam se odgovornim, žao mi je zbog ubojstava

Svjedočeći u svoju korist po optužnici zbog zločina počinjenog u mjestu Uzdol, optuženi Enver Buza kazao je da se ne osjeća odgovornim za ubojstvo civila.

On je rekao da dugo nakon masakra u Uzdolu, ništa nije znao o samom događaju.

“Krivo mi je što se to desilo, ali se ne osjećam krivim. Dugo se o tome ništa nije znalo. Radili smo analize akcije koje su trebale pokazati i eventualne nečasne radnje vojske”, kazao je Buza, dodavši da je saznao kako je ubijeno više desetina vojnika i mahom naoružanih civila.

Kasnije je, na upit Obrane, rekao da je saznao kako je Sefer Halilović, pokrenuo tužbu protiv N.N. lica zbog dešavanja u Uzdolu.

Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona Prozor su 14. rujna 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Buzi je, kao komandantu Samostalnog bataljona, na teret stavljeno da je propustio da poduzme mjere da počinitelji budu kažnjeni.

Na upit Tužiteljstva da li je putem motorole imao uspostavljenu vezu s vojskom u Uzdolu, Buza je kazao da nije.

Porekao je i tvrdnje Državnog tužiteljstva da je u Uzdolu u akciji sudjelova 156 boraca Samostalnog bataljona Prozor, kao i to da je naredbu o povlačenju vojske iz Uzdola izdao on.

“Ja jesam rekao da se vojska povuče, ali po naredbi mog pretpostavljenog”, izjavio je Buza.

Na tvrdnje tužiteljice Sanje Jukić da Buza kao komandant nije poduzeo nikakve radnje da se provede istraga, optuženi je kazao: “Poduzeo sam sve, čak i više nego što sam bio dužan”.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. travnj.

 

/Izvor: Detektor.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing