ČEDA JOVANOVIĆ STANKOVIĆU: Spreman sam skinuti se gol ako će Srbi i Hrvati naći zajednički izlaz

ČEDA JOVANOVIĆ STANKOVIĆU: Spreman sam skinuti se gol ako će Srbi i Hrvati naći zajednički izlaz

Gost emisije “Nedjeljom u 2” bio je srpski političar, predsjednik Liberalno demokratske stranke, Čedomir Jovanović.

Voditelj Aleksandar Stanković ga je upitao:

“Jeste li mogli vjerovati kako ćemo danas, u ovo vrijeme, pričati o pločama u Jasenovcu i rehabilitaciji Draže Mihailovića?”

“Plenković me ne plaši”

Jovanović mu je odgovorio da ne opravdava ovu novu situaciju oko Jasenovca, govoreći kako mu je obitelj završila u Jasenovcu. Rekao je kako je obišao mjesto i dodao da mu je bilo vrlo emotivno iskustvo.

Na to ga je Stanković podsjetio kako je i hrvatski premijer nedavno bio u posjeti memorijalnom centru u Izraelu, ali politika izgleda drukčije, prenosi Index.hr

Jovanović je izjavio: “Mene Plenković ne plaši. Ne bih se htio miješati u vašu politiku, ali me ne plaši. Neki drugi me plaše, kad i ne prijete, plaše me svojom glupošću i neznanjem.”

Stanković  ga potom je upitao: “Je li ovo ozbiljno pitanje, ovo o ratu?”

Jovanović mu je rekao: “Cijeli svijet priča o tome, ja to ne toleriram, ta ploča je grijeh prema Hrvatskoj, ne samo prema mojoj majci i mojoj obitelji. Ta ekstremna desnica je problem u svijetu, to je patologija novog svijeta koja traži novu paradigmom.”

Stanković je upitao je li problem i u Srbiji, gdje je većina političkog spektra desnica.

“Naravno da jest. Nije to desnica koja se oslanja na konzervatizam, kao što to radi Merkel. Kad oni žele doći do izričaja, ljeviji su od bilo kojeg sindikata”, odgovorio je Jovanović.

Nema zanemarivanja

“Svijet je toliko integriran, danas se radi 24 sata. Vi znate više što radi američki predsjednik nego vaša predsjednica”, dodao je Jovanović.

Stanković ga je upitao što radi Vučić po tom pitanju: “Kad ga se pita za njegovo ponašanje u povijesti, kaže; “bilo pa prošlo”. Možemo li graditi nove odnose na zanemarivanju ove povijesti?”

Jovanović je odgovorio: “Ne možemo raditi na zanemarivanju. Ako budemo šutili  po Jasenovcu, Ovčari, o Srebrenici; svoju djecu ćemo osuditi na to. To zlo će se vratiti, takvo ponašanje je neodgovorno.”

Stanković ga je upitao i što je s Vučićem, kako mu se on čini kao premijer te kako se nosi s ovakvom situacijom u Srbiji.

Jovanović je rekao da je Vučić sam odgovoran za ovu situaciju jer, imajući na umu njegovu prošlost, Vučić svojim ponašanjem marginalizira sve šta mu je neophodno. Rekao je kako gradi čvrstu vezu Banja Luke i Srbije koju će kasnije namjeravati iskoristiti kao novu platformu za nove odnose s Rusijom.

Srpstvo i trumpstvo

Kad ga je upitao gdje će njegovo četvero djece kasnije živjeti, u Srbiji ili u svijetu, Jovanović mu je odgovorio kako je podijeljen oko tog pitanja. Rekao je kako ne može zamisliti da svoju djecu osudi na ovakav život, samo zato što je on odlučio ovako živjeti. Rekao je da će, ako ga budu pitali, reći im da idu odavde, ali da če učiniti sve što može da se nekad vrate u Srbiju.

Komentirajući jačanje nove ljubavi prema Rusiji i Putinu, Stanković ga je upitao kako stoji srpstvo i trumpstvo.

Jovanović je komentirao da su oni sad super, da su Srbi vješali plakate za Trumpa po Srbiji. Komentirao je općenitu situaciju u svijetu, rekavši kako se sve što je loše, se prepoznalo u Trumpu te da će njihovo otrježnjenje, kad prođe ova početna situacija, biti bolno. Dodao je kako ga zaprepašćuje činjenica da je jedna  impresivna zemlja kao što je Amerika, sebe svela na dvije dosta jadne dinastije, na taj način osuđujući društo da bira između histerične Hillary Clinton, koja se kadnidira jer mora, i Trumpa koji je takav kakav je. Nadodao je da je Amerika samu sebe potrošila, a da je Trump tragična posljedica svega što se dosad događalo. Rekao je kako je Trump, za njega,  groteskna pojava.

Skinuo bi se gol, ako to znači da će Hrvati i Srbi naći izlaz

Stanković ga je upitao tko će biti sljedeći predsjednik Srbije, a Jovanović mu je odmah odgovorio da će biti Vučić. Ako ne on, onda netko koga Vučić podrži.

Komentirao je i kako je, kad je došao po Miloševića da ga odvede u zatvor, dopustio mu pola sata da se oprosti s obitelji. Rekao je kako je Milošević vratio Srbiju u kameno doba i kako mu je bilo žao kad je čuo da je umro, zato što nije završio postupak protiv njega.

Komentirao je kako je, nakon što mu je dao pola sata da se oprosti, nakon 40 minuta otišao vijdeti gdje je, a on je svojoj kćeri Mariji prao kosu.

Pred kraj emisije, u malo neozbiljnijem tonu, Stanković ga je upitao za komentare na račun njegovog izgleda. Pitao ga je što bi rekao da mu kaže da je  lijep i seksi mušakarac. Jovanović je odgovorio da bi prihvatio kompliment. Dodao je kako ga njegov izgled nikad nije ograničavao, ali ni davao mu prednost.

Rekao je, komentirajući “ice bucket challenge”, kako je spreman skinuti se gol, ako će to značiti da će Hrvati i Srbi naći zajednički izlaz.

Večernji list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar