Snimak napada na zamjenika predsjednika SDA u Srebrenici

Snimak napada na zamjenika predsjednika SDA u Srebrenici

Sjednica Povjereništva Stranke demokratske akcije za Srebrenicu prekinuta je na samom početku nakon što je grupa građana upala u dvoranu Islamskog centra gdje se sastanak održavao, javlja Al Jazeera.

Nakon žestoke rasprave, nezadovoljni građani su iz prostorija istjerali Adila Osmanovića, predsjednika Povjereništva, zamjenika predsjednika SDA te ministra civilnih poslova BiH, koji je trebao predsjedavati sjednicom.

Predsjedništvo SDA uvelo je Povjereništvo za Srebrenicu zbog frakcijskih sukoba u lokalnoj organizaciji pojačanih nakon poraza na Općinskim izborima održanim u listopadu.

Smijenjeni predsjednik lokalne SDA Hamdija Fejzić tvrdi da je povod za incident to što sjednica nije održana u stranačkim prostorijama.

“Vidjeli ste sami da su nas izbacili iz prostorija, jednostavno nisu zadovoljni time što se sastanak vodio u Islamskom centru, da je Islamski centar pretvoren u političke prostorije. To ne treba da se vodi tu, politika pored prostorija stranke koje su tu sto metara”, rekao je Fejzić za Al Jazeeru Balkans.

 

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović kaže da aktere incidenta nije bilo moguće umiriti, te da će odluka o narednim potezima stranke biti naknadno donesena.

“Otpočeli smo sa sjednicom i počeli sa raspravom o pitanjima koje je nalagao dnevni red. Odjednom je ušla jedna grupa mladića, mislim njih oko 20, i prekinuli su sjednicu. Kazali su da izlazimo napolje, izgurali su gospodina Osmanovića. Ja sam ostao unutra, pokušao da smirim, da se vrati gospodin Osmanović, ali nisu dozvoljavali, i na taj način se završila sjednica. Mi smo nakon toga sjeli u auto i krenuli prema Sarajevu. To je ono što sam ja vidio, čuo sam da su mediji objavili da je povrijeđen poslanik Ahmetović, ali ja sam ga zvao i to nije tačno.”

Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH i član Povjereništva, rekao je za medije kako je na početku sastanka Adila Osmanovića verbalno napao Hamdija Fejzić, bivši prvi čovjek srebreničke SDA koji je smijenjen uvođenjem Povjereništva čiji je i sam član.

“Nakon toga ušla je jedna grupa ljudi koji su Adila doslovno iznijeli iz Islamskog centra, onda je nastao jedan opći metež u kojem je pretučen jedan mladić koji se tu slučajno zatekao”, kazao je Ahmetović, dodavši da niko od članova Povjereništva SDA za Srebrenicu nije fizički napadnut.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je Nezavisnim novinama da je na sastanku u Bratuncu i da ne zna šta se događa u Srebrenici.

“Ako je to što kažete točno, onda je to skandal”, rekao je Grujičić i dodao da će više informacija imati kada se vrati u Srebrenicu.

Raskol među bošnjačkim odbornicama

Raskol među bošnjačkim odbornicima u Srebrenici, nakon što je Ćamil Duraković kojeg su podržavale probosanske stranke izgubio načelničku poziciju, a Bošnjaci skupštinsku većinu – kulminacija je sukoba koji su u SDA počeli još prije lokalnih izbora.

Od sedam izabranih odbornika koalicije SDA, Stranke za BiH i Saveza za bolju budućnost, pet je formiralo “Klub odbornika SDA, SBiH povratnika u Srebrenicu” i prešlo u opoziciju.

Predvođeni Alijom Tabakovićem koji je dobio najviše glasova na listi, napustili su sjednicu na kojoj je Fejzić izabran za predsjednika Skupštine Općine Srebrenica.

Tako su Fejzić, još jedan odbornik iz SDA, te dva iz SDP-a, ušli u koaliciju sa SNSD-om i drugim manjim strankama.

fokus.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar