• Čeka li Elektroprivredu HZ HB scenarij Sokola?
  • Čeka li Elektroprivredu HZ HB scenarij Sokola?
  • Čeka li Elektroprivredu HZ HB scenarij Sokola?

Čeka li Elektroprivredu HZ HB scenarij Sokola?

MOSTAR – U javnosti se nikako ne smiruje bura oko otpisa duga Aluminiju od oko 100 milijuna KM. Naime, Elektroprivreda HZ HB je odlučila napraviti ispravku potraživanja duga od njihovog najvećeg kupca Aluminij u iznosu od oko 100 milijuna KM što je dovelo do toga da je Elektroprivreda prošlu 2015. godinu završila s gubitkom u tom iznosu. Pošto je Elektroprivreda posljednjih godina jako dobro poslovala ovakav razvoj situacije je mnoge iznenadio ali i zabrinuo

Poznato je da su Dragan Čović i HDZ BiH nakon grčevite borbe i nakon što se je zbog toga raspala vladajuća koalicija na federalnoj razini preuzeli upravljanje nad oba ova poduzeća.

Prije samog preuzimanja mogli smo od njihovih dužnosnika čuti mnoštvo planova o spasu Aluminija, no nakon toga u javnosti se malo ili nikako ne spominje spas hercegovačkog diva Aluminija. Navodno Elektroprivreda sada Aluminiju isporučuje veće količine električne energije nego što je to bilo za vrijeme bivše Krešićeve i Žarićeve uprave. Zbog toga je odluka o ispravci, otpisu još zanimljivija. Osobito ako se uzmu u obzir okolnosti oko kupovine i prodaje električne energije, odnosno „strujno kolo“ u kojem su uz Aluminij i Elektroprivredu i neki „zanimljivi“ trgovci.

Navodno su iz Aluminija od generalnog direktora Elektroprijenosa Matana Žarića tražili da se založi da se smanji naknada koju plaćaju Elektroprijenosu, ali je Žarić to rezolutno odbio, odnosno za razliku od Gilje stao je u zaštitu interesa poduzeća kojemu je na čelu.

Što se tiče Elektroprivrede u javnosti su odjeknule i nedavne izjave nekih načelnika kako Elektroprivreda kasni sa plaćanjem svojih obveza i kako ne poštuju pravomoćne sudske odluke o načinu obračuna tih obveza.

Od izvora iz Elektroprivrede doznajemo kako navodno nakon isplate posljednje plaće za veljaču na žiro računu firme nisu ostala značajna sredstva. Mogu se čuti zabrinuti komentari starih dugogodišnjih djelatnika oko prijema novih zaposlenika koji su bez obzira na cijelu situaciju i dalje u tijeku. HDZ je napokon ostvario svoju dugogodišnju želju i dobio pod svoj nadzor i Aluminij i Elektroprivredu, ali očito da u svojim redovima imaju i previše frakcija među kojima su već počeli i lagani sukobi, pa će stoga u narednom periodu biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije između kao i unutar ovih kompanija.

Dnevno.ba  A. Šljivo

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar