Herceg, Klaić i Ćosić: Ukinuti povlašteni položaj nekih županija

Herceg, Klaić i Ćosić: Ukinuti povlašteni položaj nekih županija

Dr. sc. Nevenko Herceg, Marijan Klaić i Zdenko Ćosić, predsjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske, Posavske i Zapadnohercegovačke županije održali su danas sastanak u Mostaru  na kojem se razgovaralo o aktualnim temama iz mjerodavnosti županija.

Na poseban način istaknuta je žurna potreba za izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda koji favorizira samo određene županije. Zajedničko je stajalište kako je od 2006. godine od kada je Zakon u primjeni, većina županija uskraćena za značajna sredstva, te je izražena spremnost nastavka snažnog zalaganja za pravičniju raspodjelu i ukidanje posebnog statusa nekih županija.

Također, tema razgovora bila je provedba i donošenje zakonskih rješenja na razinama županija, među kojima, Zakona o državnoj službi, Zakona o radu i Zakona o plaćama, te opći i granski kolektivni ugovori. Sudionici razgovora suglasni su kako je potrebno dosljedno provesti dogovorena načela zakonskih rješenja na višim i nižim razinama vlasti.

Osim toga, istaknuti su problemi u oblasti obrazovanja, a na poseban način udžbenička politika. Predsjednici Herceg, Klaić i Ćosić istaknuli su nužnost donošenja novih zakonskih rješenja kako bi se zaustavila praksa izdavanja skupih udžbenika koji imaju kratak rok uporabe.

Sudionici sastanka složili su se kako je potrebno nastaviti suradnju i kada su u pitanju mogućnosti korištenja fondova prekogranične suradnje. U tom kontekstu izrazili su spremnost zajedničkog apliciranja na različite programe EU, ističući nedavno otvoren program INTERREG Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora, Adrion i dr.

Na kraju sastanka, sudionici su se osvrnuli na skoro održavanje tradicionalne Posavske večeri u Mostaru, ističući kako je cilj takve večeri upravo bolja suradnja županija, koju je potrebno unaprjeđivati i nastavkom kontinuiranih sastanaka poput današnjeg, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar