Čeka li Međugorje zbog izmjene Gospina rođendana sukob s Vatikanom

Čeka li Međugorje zbog izmjene Gospina rođendana sukob s Vatikanom

Pojedini mediji objavili su izjavu jedne od međugorskih vidjelica, Vicke Ivanković Mijatović, kako su za objavu knjige o životopisu Gospe u kojoj bi se trebao naći i “pravi” datum njenog rođenja – 5. kolovoza.

Piše: V. S. Herceg

Međugorska vidjelica navodi kako je Gospin životopis pisan u tri bilježnice, no izričito ne navodi tko ih je napisao, je li autorica ona sama ili je imala pomoć.

Već i sami datum Gospina rođenja mogao bi polučiti prijepor s Katoličkom crkvom koja taj dan slavi 8. rujna, na blagdan Male Gospe, a novim datumom trebao bi se korigirati i datum blagdana Bezgrešnog začeća.

“Životopis gotov, čekam kad će Gospa kazati da se može objaviti”

“Gospin životopis je završen. Tri su bilježnice. Samo čekam kad će Gospa kazati da se može objaviti’, prenijeli su mediji izjavu međugorske vidjelica Vicka Ivanković Mijatović.

Kako navode, radi se su tri bilježnice koje su već duže vrijeme gotove, no sada Vicka od Gospe čeka odobrenje, odnosno vrijeme kada će ih objaviti te da će knjiga prvo biti tiskana na hrvatskome jeziku na kojemu se Gospa Vicki i obraća, a potom i na svim ostalim svjetskim jezicima.

Ova najava od Vicke Ivanković Mijatović aktualizira se nakon što je u svibnju Dikasterija za nauk vjere za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena objavila nove norme – ubuduće, neće se ni biskup, niti Sveta Stolica izjašnjavati o nadnaravnosti fenomena, ograničavajući se na autoriziranje i promicanje pobožnosti i hodočašća.

To znači da Katolička crkva više neće procjenjivati vjerodostojnost fenomena, već će izdavati “nihil obstat” deklaracije, koje praktično znače da konkretan fenomen nije protivan kršćanskoj vjeri.

Između ostaloga, ovo se odnosi i jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta na svijetu, Međugorje – te se čini kako se status ovog hodočasničkog mjesta neće promijeniti, što znači da ga Vatikan službeno neće priznati kao mjesto ukazanja Djevice Marije, ali ga neće niti zabraniti zbog svih vjerskih plodova koje donosi.

Bivši “duhovni vođa” vidioca osnovao novu crkvu

Ipak, zanimljivo je i to da je ovaj datum Gospina rođenja među prvima spomenuo nekadašnji međugorski kapelan i “duhovni vođa” međugorskih vidioca Tomislav Vlašić, franjevac koji je 2008. i 2009. godine sankcioniran otpuštanjem iz Franjevačkoga reda i iz Svećeničkoga reda, a u listopadu 2020. izopćen iz Katoličke crkve dekretom Kongregacije za nauk vjere. On je u Italiji osnovao skupinu ‘Kraljice Mira, potpuno tvoji po Mariji k Isusu’ i ‘Crkvu Isusa Krista svega Svemira’.

“2019. godine ova Crkva osnovala si je nepriznato neprofitno Udruženje pod imenom „Crkva Isusa Krista svega Svemira“, prema zakonima koji su na snazi u talijanskoj Državi. Njemu se mogu priključiti svi oni koji žele pripadati i dijeliti ove programe”, stoji u Vlašićevoj objavi na službenim web stranicama ove vjerske skupine.

Podsjetimo i kako su mediji svojedobno prenijeli zabilješke ove vidjelice od 28. veljače 1982. godine upravo o, tada fra Tomislavu Vlašiću, koja tvrdi da su ovo Gospine riječi: “Zahvalite mnogo Tomislavu koji vas vodi tako dobro”.

Festival mladih, koji u Međugorje dovodi na tisuđe mladih iz cijelog svijeta, zamišljen je po ideji upravo Tomislava Vlašića koji i danas djeluje u Međugorju, a njegova skupina posjeduje i veliki objekt za prihvat hodočasnika. O tome se piše i na službenoj web stranici.

Prisutnost sekti

Zbog optužbi širenja lažnog nauka, manipulacije savjestima, sumnjivog misticizma i bludnih grijeha jer ga se optuživalo za ljubavnu vezu sa časnom sestrom, Kongregacija za nauk vjere Vlašiću je 2008. interdiktom naredila povlačenje iz zajednice Kraljice Mira u neki franjevački samostan, ali mu je udovoljeno zahtjevu za laički status, a što je potvrdio i tadašnji papa Benedikt XVI.

U veljači 2012. Vlašić je objavio da su on i njegova suradnica Stefania Caterina u “Središnjoj Jezgri, grupi od 49 bića koja je Bog izabrao po svemu Svemiru, da, u 7 skupina po 7, urede Svemir u skladu s Božjim planom”. U tom sklopu Vlašić je, po svojim riječima, određen “evangelizirati druge planete” Sa Stefaniom Caterinom vodi sektu ‘Crkvu Isusa Krista svega Svemira’, a jedno od sjedišta je i u Međugorju.

“Dekretom o javnom izopćenju, biva službeno potvrđeno definitivno odvajanje moga svećeništva od onog od Katoličke Crkve i moja inkardinacija u „Crkvu Isusa Krista svega Svemira“. Dakle, moja svećenička služba vrši se u ime Isusa Krista, u njegovoj Crkvi svega Svemira. Prikazujem svoj život za narod koji pripada ovoj Crkvi, i s njom za cjelokupno čovječanstvo”, navodi sam Vlašić.

On također i prenosi navodne izjave-objave samog stvoritelja svemira, “Oca”, a koji u svojim porukama Crkvu više puta naziva “lažnom”.

Međutim, prisutnost ove sekte nije jedina u Međugorju. Podsjetimo da je prije dvije godine značajnu pozornost javnosti privukla sekta ‘Red vitezova Krista Kralja’, koji je osnovao bivši poljski svećenik Piotr Natanek. On je zbog svog ponašanja, neposlušnosti hijerarhiji Crkve i zbog širenja lažnog nauka koji dolazi iz privatnih objava ekskomuniciran iz Katoličke crkve.

Na pomolu previranja?

No, koliko posrnuli franjevac i nekadašnji “duhovni vođa” danas utječe na neke od međugorskih vidioca, pitanje je za stručniju analizu relevantnih vjerskih i ostalih institucija. S druge strane, opravdane su dvojbe kako bi oko Međugorja mogla uslijediti nova previranja i to upravo nakon aktualiziranja najave vidjelice o Gospinom životopisu koje mijenjaju dosadašnje crkvene dogme.

Pitanje je hoće li Vatikan prema Međugorju zauzeti oštriji stav, a posebno nakon statusa koji sada za to hodočasničko mjesto vrijedi – ‘nihil obstat’, “nije izražena nikakva sigurnost o nadnaravnoj autentičnosti, ali se prepoznaju znakovi djelovanja Duha”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing