ČEKA SE REAKCIJA CRKVE Vlada FBiH prihvatila zahtjev za legalizaciju istopolnih brakova

ČEKA SE REAKCIJA CRKVE Vlada FBiH prihvatila zahtjev za legalizaciju istopolnih brakova

“Točka je bila danas na dnevnom redu i usvojena je u formi u kojoj je predložena”, potvrdio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Kako je kazao, “slijede put Europske unije”.

“Na putu smo EU. Sve što na tom putu susretnemo mi akceptiramo kao potrebu”, kazao je Novalić. Sarajevski otvoreni centar (SOC) pozdravlja nastojanja Vlade Federacije BiH, a posebno Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, da pravno zaštite i prepoznaju istospolne parove i nihove obitelji u FBiH, prenosi N1.

“Današnji zaključak Vlade FBiH da se formira radna grupa koja će raditi na izradi zakona kojim bi ove zajednice bile prepoznate i zaštićene, smatramo uspjehom našeg zagovaranja i ukazivanja na realnost postojanja istospolnih parova i njihovih porodica u BiH. Istraživanje SOC-a iz 2017. godine pokazalo je da čak 80 posto istospolnih parova u BiH želi da zaključi životno partnerstvo, ali da njihove višegodišnje stabilne emotivne i ekonomske zajednice, te zajednički život državne institucije ni na koji način ne prepoznaju”, priopćili su iz SOC-a.

Kažu, da istospolne životne zajednice građana i građanki BiH, usprkos uzajamnoj ljubavi i poštovanju, ipak trebaju pravnu zaštitu i prepoznavanje, potvrdili su i zahtjevi istospolnih parova za upis u matične evidencije.

“U BiH, bračni i vanbračni partneri imaju više od 1000 prava na osnovu svojih zajednica.

Sva ova prava uskraćena su istospolnim partnerima i otežavaju im zajednički život.

Samo neka od tih prava uključuju: Pravo donošenja ključne zdravstvene odluke u slučajevima životne ugroženosti svog partnera(ice) i pravo na posjete u bolnici; Pravo da budu zdravstveno osigurani preko svog bračnog ili vanbračnog partnera (ice) u slučaju nezaposlenosti i spriječenosti za rad; Pravo na plaćeno odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti drugog partnera(ice) bez rizika da će dobiti otkaz; Pravo na nasljeđivanje sve osobne imovine koja je pravno vlasništvo bračnog ili vanbračnog partnera(ice) i njegove/njene mirovine; Mogućnost zajedničke kupovine i stjecanja imovine, te pristupa povoljnijim kreditnim režimima koje banke nude u cilju rješavanja stambenog pitanja mladih bračnih parova; Pravo da zajednički odrede na koji način će se njihova imovina dijeliti u slučaju razvoda, raskida ili smrti.

Sarajevski otvoreni centar ponudio je ekspertsku podršku Vladi FBiH u cilju zaštite istospolnih parova u BiH i njihove obitelji, te da postupe prema preporukama Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Vijeća Europe i presudama Europskog suda za ljudska prava, priopćili su iz SOC-a, gdje dodaju da su se nakon današnje sjednice Vlade FBiH na kojoj je usvojen ovaj zaključak obratili Ministarstvu pravde FBiH sa zahtjevom da budu uključeni u radnu grupu, te su poslali prethodno izrađene dokumente koji mogu koristiti njenom radu.

“Podjećamo da je SOC 2016. godine izradio modele zakona o životnim zajednicama parova istog spola za oba entiteta BiH i zagovarao prema Vladi FBiH za neophodnost usvajanje ovakve regulacije, što je konačno prepoznato na današnjoj sjednici”, navodi se u njihovom priopćenju.

Na ovaj zahtjev i prihvaćanje istog od strane Vlade FBiH još uvijek nema reakcija iz vjerskih institucija u BiH.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar