Čelnici EU-a poduprli stvaranje energetske unije

Čelnici EU-a poduprli stvaranje energetske unije

Čelnici 28 zemalja članica EU-a poduprli su u četvratak na summitu u Bruxellesu prijedlog o uspostavi energetske unije, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
 

"Napravili smo veliki korak naprijed. Svi čelnici su se složili oko jačanja transparentnosti na tržištu plina tako da dobavljači neće moći zlorabiti svoj položaj za kršenje zakonodavstva EU-a i ugrožavanje energetske sigurnosti", rekao je Tusk nakon završetka rasprave o energetskoj uniji, jednoj od tema summita šefova država ili vlada zemalja članica.

Tuske ističe da energeteska unija može temeljito promijeniti stanje u Europi u pogledu jeftinije, održive i sigurne energije za poduzeća i građane. Energetska unija je najambiciozniji energetski projekt od stvaranja Europske zajednice za ugljen i čelik, 50-tih godina prošlog stoljeća.

Stvaranjem energetske unije rascjepkana nacionalna tršta energijom integrirala bi se u zajedničko europsko tržište. Jedan od najvažnijih ciljeva unije jest smanjenje ovisnosti Europe o uvozu energenata iz Rusije.

U zaključcima se kaže da treba osigurati veću transparetnost na plinskom tržištu te da svi "sporazumi s trećim dobavljačima moraju biti u skladu s europskim zakonodavstvom".

Riječ je sporazumima koje su pojedine zemlje članice sklapale s primjerice s ruskim Gazpromom, a koji su često u suprotnosti s nekim odredbama europskog zakonodavstva. 
dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar