• Chelsea je deklasirao Arsenal u finalu Europske lige
  • Chelsea je deklasirao Arsenal u finalu Europske lige
  • Chelsea je deklasirao Arsenal u finalu Europske lige
  • Chelsea je deklasirao Arsenal u finalu Europske lige

Chelsea je deklasirao Arsenal u finalu Europske lige

Chelsea je s 4-1 deklasirao Arsenal u finalu Europske lige. Mreže su mirovale u prvom poluvremenu, a u drugom je krenula kiša golova. Igrač utakmice bio je Eden Hazard koji je zabio dva gola

Nogometaši Chelsea pobjednici su Europske lige nakon što su u finalnom susretu na Olimpijskom stadionu u Bakuu pobijedili Arsenal sa 4-1, a zanimljivo svi golovi su pali u drugom poluvremenu.

Golove za ‘Bluese’ zabili su Olivier Giroud (49), Pedro (60) i Eden Hazard (65-11m, 72), dok je pogodak za ‘topnike’ zabio Alex Iwobi (68).

Hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić pružio je sjajnu predstavu u dresu Chelsea. Igrao je do 76. minute i sudjelovao je u akcijama za prva tri gola Chelsea.

Chelsea osvojio drugi naslov u EL

Pobjedom protiv Arsenala nogometaši Chelsea osvojili su šesti europski trofej u svojoj povijesti, pri čemu drugi naslov pobjednika Europske lige nakon što su u ovom natjecanju pobijedili i 2013. godine. ‘Bluesi’ imaju i Ligu prvaka osvojenu 2012. godine, te Kupa kupova (1971, 1998), te jedan europski Superkup (1998). Još tri puta su poraženi u finalima.

Klub sa Stamford Bridgea može se pohvaliti i kako je jedan od tek četiri kluba koji je osvojio “europski treble”, sva tri europska kupa. To je uspjelo još jedino Ajaxu, Juventusu i Bayern.

Europa League Final - Chelsea v Arsenal | Autor: LEE SMITHfoto: LEE SMITH

Arsenalu je to bilo sedmo euro-finale i čak šesti poraz. “Topnici” su do sada osvojili jedino Kup kupova 1994. godine pobjedom protiv Parme.

Premda su do sada u devet finala u Kupu UEFA i Europskoj ligi igrali klubovi iz iste zemlje, prvi put se dogodilo da u finalu igraju klubovi iz istog grada.

Dominacija Engleza

Bilo je to i tek treće ‘englesko’ finale u povijesti europskih kupova. Prvi put Englezi su bili na suprotnim stranama 1972. godine kada su Tottenham i Wolverhampton igrali prvo finale Kupa UEFA, a potom i 2008. kada su u finalu Lige prvaka igrali Manchester United i Chelsea. Za nekoliko dana slijedi i četvrti ‘engleski okršaj’ kada će se Liverpool i Tottenham susresti u finalu Lige prvaka.

Europa League Final - Chelsea v Arsenal | Autor: PHIL NOBLEfoto: PHIL NOBLE

Važnost susreta je očito ‘ukočila’ obje momčadi jer smo u prvih 45 minuta vidjeli lošu predstavu bez većih uzbuđena. Kako se igralo u Baku najbolje pokazuje podatak kako su tijekom prvog poluvremena upućena tek dva udarca u okvir gola i oba su puta pucali igrači Chelsea. U 33. minuti je zaprijetio Palmieri, a sedam minuta kasnije i Giroud, no oba puta je Čech sjajno reagirao. Arsenal je u prvom dijelu samo jednom ozbiljnije ugrozio suparnička vrata, u 28. minuti je sa 20 metara opalio Xhaka, a njegov udarac je završio tik preko gola.

Nastavak je srećom, ponudio sjajan nogomet i nakon četiri minute vidjeli smo prvi pogodak, a strijelac je bio Olivier Giroud kojem je to bio 11. gol ove sezone s kojim je postao najbolji strijelac Europske lige. U akciji za pogodak ‘Bluesa’ sudjelovao je i Kovačić koji je uposlio Emersona Palmierija, a ovaj ubacio u kazneni prostor gdje je francuski napadač sjajno reagirao glavom.

Pogodak ‘Bluesa’ otvorio je utakmicu i u 60. minuti vidjeli smo i drugi gol, ponovo u mreži češkog vratara, a u akciji je ponovo sudjelovao i hrvatski veznjak. Kovačić je lijepo na krilo uposlio Edena Hazarda koji je vratio povratnu loptu u kazneni prostor do Pedra, a ovaj zabio za 2-0. Pet minuta kasnije Chelsea je načinio korak bliže pokalu nakon što je Hazard realizirao kazneni udarac koji je skrivio Maitland-Niles srušivši Girouda.

foto: reuters/Pixsell

Samo tri minute kasnije Iwobi je vratio nadu ‘Topnicima’ smanjivši na 3-1, no radost navijača Arsenala kratko je trajala jer su Hazard i Giroud u 72. minuti uništili suparničku obranu, a belgijski veznjak svojim drugim golom na utakmici vratio prednost Chelsea na tri razlike.

Za razliku od Chelseaja koji je večeras igra samo za trofej, Arsenal je imao još jedan veliki ulog – Ligu prvaka. Topnici kroz prvenstvo nisu uspjeli izboriti elitno nogometno natjecanje, a to im nije uspjelo niti večeras pa će već treću sezonu ostati bez Lige prvaka.

Chelsea je do trofeja dogurao bez poraza, sa 12 pobjeda i tri remija, a zanimljivo ‘Bluesi’ su rekordnih 18 utakmica u nizu bez poraza u ovom natjecanju.

U finalu Lige prvaka 1. lipnja u Madridu igrat će Liverpool i Tottenham.

CHELSEA – ARSENAL 4-1

BAKU. Olimpijski stadion –  Sudac: Gianluca Rocchi (Italija);

Strijelci: 1-0 Giroud (49), 2-0 Pedro (60), 3-0 Hazard (65-11m), 3-1 Iwobi (68), 4-1 Hazard (72)

Žuti kartoni: Pedro, Christensen

Crveni kartoni:

CHELSEA: Kepa Arrizabalaga – Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Palmieri – Kante, Jorginho, KOVAČIĆ (od 76. Barkley)  – Pedro (od 70. Willian), Giroud, Hazard (od 86. Zapacosta)

ARSENAL: Čech –  Papastathopoulos, Koscielny, Monreal (od 66. Guendouzi) – Maitland-Niles, Torreira (od 66. Iwobi), Xhaka, Kolašinac – Ozil (od 78. Willock) – Aubameyang, Lacazette

 

/Izvro: 24sata.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar