Preživjela najmanja beba na svijetu

Preživjela najmanja beba na svijetu

Kalifornijska bolnica objavila je u srijedu da je preživjela dosad najmanja beba koja je u trenutku rođenja težila samo 245 grama. Djevojčica kojoj je bolničko osoblje nadjenulo nadimak Saybie rođena je nakon 23 tjedna i tri dana trudnoće u bolnici Sharp Mary Birch u San Diegu.

Ocu su liječnici nakon poroda rekli kako očekuju da neće poživjeti više od sata. ‘No taj se sat pretvorio u dva, pa u čitav dan, pa u tjedan’, rekla je majka u videosnimci koju je objavila bolnica. Prema liječnicima Saybie je rođena carskim rezom u prosincu nakon preeklampsije – teške komplikacije koja je zbog visokog tlaka ugrozila život njezine majke, ali i nje. Nakon gotovo pet mjeseci u odjelu za intenzivnu njegu Saybie je ranije ovoga mjeseca puštena na kućnu njegu s težinom od 2,2 kilograma.

‘Ona je čudo, to je sigurno’, kazala je Kim Norby, jedna od medicinskih sestara koje su se brinule za Saybie dok se borila za svoj život. Uz njezinu kolijevku stajao je natpis ‘Malena, ali moćna’. Emma Wiest, druga sestra koja se brinula za Saybie, kazala je kako je bila toliko sićušća da se jedva mogla uočiti na krevetiću. Nakon poroda bila je toliko mala da je stala na dlanove ruku sestara. Wiest je dodala da je to bilo nevjerojatno jer je njezina težina bila polovica težine normalnog fetusa starog 23 tjedna. Liječnici smatraju da je preživljavanju pridonijelo i to što se kod nje nisu razvile nikakve ozbiljnije komplikacije nakon poroda, prenosi Hina.

Kod Saybie nije bilo gotovo nikakvih medicinskih izazova koji se obično javljaju kod beba rođenih prije 28. tjedna trudnoće poput krvarenja u mozak i problema s plućima i srcem’, navela je bolnica. Rekord najmanje bebe prije Saybie držala je beba rođenja 2015. u Njemačkoj koja je težila sedam grama više od Saybie. Liječnici ističu da će ona, unatoč preživljavanjum možda biti suočena s respraitornim problemima i problemima sluha i vida, prenosi Hina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar