Čija je Naša TV: Novi glas na medijskoj sceni ili još jedan politički projekt

Čija je Naša TV: Novi glas na medijskoj sceni ili još jedan politički projekt

Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) za Klix.ba kažu da je Naša TV dozvolu za emitiranje dobila krajem 2015. godine te da, što se tiče njih, nema nikakvih prepreka da počnu emitiranje programa.

Iz Naše TV do sada su saopćili samo da emitiranje programa počinju 15. februara, a od ranije je poznato da će urednica Naše TV biti Hloverka Novak Srzić.

Naša TV: Do daljnjeg ne odgovaramo na pitanja

“Na programu će svakodnevno biti emitirana emisija Hercegovina danas, kao i informativni dnevnik. Nakon dnevnika emitirat će se emisije koje će svaki dan obuhvaćati drugačiji sadržaj (sport, kultura, politika, ekonomija…). Televizija će pokrivati događaje iz Hercegovine”, saopćeno je prije 15-ak dana iz Naše TV.

Ivan Cigić, izvršni direktor i producent Naše TV, kaže za Klix.ba kako u ovom trenutku može potvrditi početak emitiranja programa 15. februara. O svim ostalim detaljima i pitanjima, za sada, kaže Cigić, ne žele govoriti.

A pitanja je zaista mnogo, pri čemu je ključno ko stoji iza pokretanja Naše TV, kao i zašto emitiranje programa počinje baš 15. februara.

Zvanično, Našu TV osniva 55 hercegovačkih privrednika koji su uložili između 15.000 i 30.000 KM. Na taj način prikupljeno je 990.000 KM, a mnogobrojnost osnivača garantira, tvrde iz Naše TV, da niko neće imati potpunu kontrolu nad televizijom.

Kakva slučajnost: Televizija se pokreće na dan kada Čović predaje aplikaciju

No, pojmom “hercegovački privrednici”, koji je određen regionalno, a ne etnički, vješto se kamuflira činjenica da su osnivači Naše TV hrvatski privrednici s područja zapadne Hercegovine. Također, analitičari dodaju da su osnivači itekako bliski HDZ-u BiH i Draganu Čoviću.

“Zvanično, iza tog projekta stoji 50-ak privrednika. Stvarno, međutim, kad se analizira struktura tih privrednika, vidi se da je to politički projekt HDZ-a BiH. Dakako, to je daleko od televizije, odnosno nečeg što ima karakter hrvatske televizije. To je klasična privatna televizija, stranački obojena i ona će funkcionirati kao medijska puškarnica HDZ-a BiH i lidera te stranke, što ćemo ubrzo i vidjeti. Uostalom, guru, mozak tog projekta, je Hloverka Novak Srzić koja je, barem što se tiče ovog prostora u proteklih 20-ak godina, vrlo prepoznatljiva po svome svjetonazoru i po tome koliko joj je stalo do novinarske profesije. Ta dva detalja nama nagovještavaju šta bismo mogli gledati”, kaže prof. dr. Slavo Kukić.

Kukić smatra i da nije slučajnost da se televizija pokreće baš 15. februara, na dan kada bi Dragan Čović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, trebao predati aplikaciju za članstvo BiH u EU. Prema Kukićevom mišljenju, to je sjajan marketinški trik kojim će biti promovirana televizija, ali će ujedno Čović svom biračkom tijelu predaju aplikacije prezentirati mnogo značajnijim činom nego što on stvarno jeste.

Naša TV ili Čovićeva TV?

“Kod Čovića nema slučajnosti, svaki potez je vrlo smišljen”, kaže Kukić.

I politički analitičar Adnan Huskić smatra da je pokretanje Naše TV tačno 15. februara marketinški trik lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

“Čović će biti osoba koja će predati aplikaciju, istovremeno će se pokrneuti Naša TV i njegovo biračko tijelo će još jednim medijskim spinom biti pokriveno. Tako da mi to ustvari možemo smatrati početkom kampanje HDZ-a BiH za lokalne izbore”, kaže Huskić.

Akademik Slavo Kukić kaže da politički lideri očigledno prave svoje medije kojima će se obraćati prema svom biračkom tijelu, ali istovremeno ne odustaju ni od kontrole javnog radiotelevizijskog servisa.

Pitanja bez odgovora

“Ne vidim razlog da HDZ BiH baš sada istrajava na trećem kanalu. HDZ BiH ima svog čovjeka na poziciji direktora BHRT-a, predsjednik Upravnog vijeća je isto HDZ-ov čovjek. Ono što je njima problem vjerovatno jeste Federalna televizija na koju još uvijek nisu stavili šapu, ali Čović od te nakane neće odustati tim prije jer mu nakon posljednjih izbora ide od ruke da stavi šapu na sve što on poželi. Čović to može jer mu dopušta njegov koalicioni partner i drug iz Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Njima jednostavno ne treba nikakav javni servis, trebaju im stranački mediji koje će finansirati građani”, kaže Kukić.

Ivana Marić, politička analitičarka, smatra da je niz pitanja na koje, u slučaju Naše TV, još uvijek nemamo odgovor.

“Kad kažu da će pokrivati dešavanja iz Hercegovine da li misle na cijelu Hercegovinu ili samo na zapadnu; Da li će pokrivati dešavanja i iz drugih krajeva BiH gdje su Hrvati većina; Da li se datum početka emitiranja slučajno podudara s datumom kad će Dragan Čović predati aplikaciju za članstvo BiH u EU; Da li su poduzetnici sami došli na ideju da osnuju Našu TV ili im je neko pomogao; Ko je i kako određivao koji poduzetnik će dati koji iznos ‘dobrovoljnog’ osnivačkog uloga; Da li se studenti sa drugih bh. univerziteta mogu prijaviti u ekipu?”, samo su neka pitanja koja još uvijek ostaju bez odgovora” smatra Ivana Marić.

Preuzeto s klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar