Nova koalicija: Izetbegović, Dodik i Čović ruše Sud i tužiteljstvo BiH

Nova koalicija: Izetbegović, Dodik i Čović ruše Sud i tužiteljstvo BiH

LAKTAŠI – Na nivou Bosne i Hercegovine uspostavljena je neformalna koalicija, koju čine Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Prva meta neslužbene koalicije su Sud i Tužiteljstvo BiH, odnosno odluke ovih pravosudnih institucija u određivanju pritvora Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a BiH.

Izetbegović, Dodik i Čović su dogovorili da izvrše snažan pritisak na Ustavni sud BiH da obori odluke Suda BiH, kada narednih dana bude odlučivao po apelaciji Radončićevih branitelja u vezi s određivanjem pritvora lideru SBB-a.

Prema mojim izvorima, Izetbegović, Dodik i Čović su suglasni da bi takva odluka Ustavnog suda značila debakl Suda i Tužiteljstva BiH, što im je primarni cilj. Sam Radončić im je u cijeloj toj stvari manje bitan.

Svaki od njih trojice ima velike vlastite razloge za ovu političku igru, jer je Tužiteljstvo BiH u najmanje dva predmeta u svojim istragama stiglo do Dodika, a predmet istraga je i Čović, koji se veoma uplašio rada državnih pravosudnih institucija.

Ukoliko bi Ustavni sud oborio odluke Suda BiH, Izetbegović bi mogao u javnosti da likuje kako je od početka tvrdio da je hapšenje Radončića montiran proces.

Procjenjuje se da od šest domaćih sudaca Izetbegović, Dodik i Čović mogu izvršiti pritisak na njih pet.

Sastanak na kojem je sve dogovoreno održan je prije nekoliko večeriju u restoranu „Kaldera“ u Laktašima, a prisustvovali su mu Dodik i Čović.

Restoran „Kaldera“ vlasništvo je Milenka Čičića, koji je prošlog tjedna saslušan u Tužiiteljstvu BiH u vezi s utajom oko 2.000.000 KM PDV-a i zloupotrebama oko koncesija.

Ukoliko neformalna koalicija Izetbegović, Dodik Čović uspije u svojim nakanama, sljedeći korak je rušenje aktualnog sastava Savjeta ministara i formiranje nove vlasti na državnom nivou, u kojem bi bio i SNSD.

Prepreka da se Izetbegović upusti u koaliciju s Dodikom više nema, jer je Dodik odustao od održavanja referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH, što je, kako se saznaje, sastavni dio platforme narečene neformalne koalicije.

Slobodan Vasković, blog i Dnevno.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar