Cijene hrane na rekordnim razinama

Cijene hrane na rekordnim razinama

Rat u Ukrajini doveo je prošlog mjeseca do „ogromnog skoka“ u cijenama hrane, koje su sada na rekordnim razinama, kažu iz UN-a.

Rat je prekinuo opskrbu iz Ukrajine, najvećeg svjetskog izvoznika suncokretovog ulja, što znači da su porasle i cijene njegovih alternativa, prenosi BBC.

Ukrajina je također veliki proizvođač žitarica kao što su kukuruz i pšenica, čije cijene su također oštro skočile

„Rat u regiji Crnog mora doveo je do potresa na tržištima osnovnih žitarica i biljnih ulja,“ rečeno je iz UN-a.

UN-ov indeks cijena hrane prati prehrambene proizvode kojima se u svijetu najviše trguje, mjereći prosječne cijene žitarica, biljnih ulja, mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

Cijene hrane trenutno su prema indeksu na najvišim razinama od početka mjerenja prije 60 godina, a skočile su gotovo za 13 posto u ožujku, nakon što je prethodni rekord već srušen u veljači.

Cijena biljnih ulja skočila je za čak 23 posto, dok je cijena žitarica porasla za 17 posto

Šećer je sada sedam posto skuplji, meso pet posto, a mliječni proizvodi, čiji su proizvodnja i izvoz manje pogođeni ratom, tek tri posto.

Cijene prehrambenih proizvoda već su prema indeksu bile na najvišim razinama u posljednjih 10 godina i prije početka rata i to zbog globalnih problema sa žetvom.

Sve ovo pojačalo je već postojeću krizu porasta životnih troškova koja zabrinjava političare, a sve su glasnija upozorenja o mogućim društvenim nemirima po cijelom svijetu.

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu prošlog mjeseca je upozorila da bi cijene hrane mogle porasti za čak 20 posto kao posljedica rata u Ukrajini, što će povećati rizik od pothranjenosti na globalnoj razini.

Organizacija je smanjila svoje procjene proizvodnje pšenice za 2022. s 790 milijuna tona na 784 milijuna, navodeći kao razlog mogućnost da najmanje 20 posto uroda u Ukrajini neće biti skupljeno zbog „izravnog uništenja.“

Ipak, globalne zalihe žitarica na kraju godine mogle bi biti 2.4 posto više nego na početku, zbog zaliha koje se stvaraju u Rusiji i Ukrajini, pošto će izvoz obaju zemalja pasti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar