Ursula von der Leyen kraj leševa u Buči

Ursula von der Leyen kraj leševa u Buči

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, stigla je u Buču, gradić kraj Kijeva gdje se dogodio najveći masakr u ratu koji bijesni Ukrajinom. Uznemirena šefica EK djelovala u nevjerici je gledala plastične vreće u kojima su bila tijela civila koje su Rusi pobili prije nego što su napustili područje.

Naravno, Rusija opovrgava zločin i tvrdi da je sve izrežirano.

“Ovdje se dogodilo nešto nezamislivo, Putinova vojska pokazala je svoje okrutno lice”, rekla je uznemirena Von der Leyen prije nego što je zapalila svijeću kako bi odala počast ubijenim civilima.

Odjevena u zaštitni prsluk, Von der Leyen je novinarima u Buči rekla da će Europska unija učiniti sve kako bi pomogla Ukrajini da učini “potrebne korake” prema članstvu u Uniji, što je zatražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Vidjeli smo bezobzirnost i ravnodušnost s kojima su okupirali grad. Cijeli svijet tuguje s ljudima Buče i oni su ti koji … brane granice Europe, braneći ljudskost, braneći demokraciju i prema tome uz njih smo u toj važnoj borbi”, rekla je.

Predsjednica Europske komisije i najviši diplomat EU-a sastat će se u u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem kako bi ponudili financijsku i moralnu podršku u glavnom gradu koji se postupno budi nakon što su se ruske snage povukle iz njegova predgrađa.

Putujući vlakom od Bruxellesa do Kijeva, Josep Borrell, najviši diplomat Europske unije, rekao je novinarima da je posjet signal da “Ukrajina kontrolira svoj teritorij” i da njezina vlada funkcionira.

“Ukrajina nije država koja je pokorena i zauzeta. Još uvijek postoji vlada (koja) prima ljude izvana i možete putovati u Kijev”, rekao je Borrell, dodajući da se nada da će EU Kijevu ponuditi još 500 milijuna eura sljedećih dana.

Također je rekao da će putovanje omogućiti bloku da ukratko iznese mjere koje je EU poduzela da “izolira Rusiju” zbog invazije na Ukrajinu koja traje već šest šest tjedana, rata koji Moskva opisuje kao “posebnu operaciju” za “denacifikaciju” svog susjeda.

Zelenskij odbacuje tvrdnju Moskve i kaže da je rat koji bijesni u dijelovima njegove zemlje zadnjih šest tjedana izravan napad ne samo na postojanje Ukrajine, već i na sigurnost Europe u cjelini.

Zelenskij je pozvao Bruxelles da učini više kako bi kaznio Rusiju, uključujući zabranu kupnje nafte i plina iz zemlje, te je pozvao EU da prihvati Ukrajinu kao punopravnu članicu

Borrell je rekao da su naftne sankcije ‘vrući krumpir’, uz određenu zabrinutost da bi potez za smanjenjem ruske sirove nafte mogao uzrokovati skok cijena bolan za europska gospodarstva. Rekao je da će se o odluci o izvozu raspravljati u ponedjeljak u Bruxellesu.

Zadnji zapadni čelnici koji su posjetili Kijev prije Borrella i predsjednice Europske komisije Ursule Von der Leyen bili su premijeri Poljske, Slovenije i Češke koji su se sastali sa Zelenskijem prošli mjesec.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar