Čista situacija: U HNŽ-u bit će glatko

Čista situacija: U HNŽ-u bit će glatko

Početak pregovora između SDA i HDZ-a BiH kako kaže očekuju se nakon praznika gdje bi se trebali definirati programi buduće skupštine većine. 

Predsjednik Skupštine HNŽ-a u prošlom mandatu Šerif Špago (SDA) ističe da je za uspostavu vlasti potrebna parlamentarna većina, te da uspostava vlasti zahtjeva da se rukovodstvo skupštine dogovoriti i o drugim pitanjima što se tiče skupštinske većine. ”Ovdje je kod nas čista situacija u smislu da u odnosu na broj zastupnika SDA i HDZ BiH će vjerovan predložiti kandirate za predsjedavajućeg, zamjenike predsjedavajućeg Skupštine. Imajući u vidu da treba neke osnovne principe te nove skupštinske većine dogovoriti na razini političkih stanaka, vjerojatno nakon dogovora tih principa da će se dogovoriti i ovaj dio vezan za rukovodstvo Skupštine. Ja se nadam da će to vrlo brzo biti s obzirom na potrebu početka radnih sjednica Skupštine s obzirom na to da je kraj godine kada nas očekuje puno posla prije svega vezanog za proračune i financijske planove i sve ono što je obaveza da se usvoji do kraja ove kalendarske godine”, kazao je Špago.

Razgovori iza praznika

Naime, svečanu zakletvu u Mostaru je danas položilo 30 zastupnika koji su po prvi put sjeli u skupštinske klupe nakon listopadskih izbora. Sjednica je prekinuta prije izbora rukovodstva Skupštine, a njezin nastavak je zakazan za ponedjeljak, 3. prosinca u 11 sati. Do izbora novog rukovodstva na današnjoj sjednici nije došlo jer nije postignut dogovor o raspodjeli čelnih pozicija, tako da je novo rukovodstvo HNŽ-a ostalo na čekanju dogovora o novoj skupštinskoj većini. Početak pregovora između SDA i HDZ-a BiH kako kaže očekuju se nakon praznika gdje bi se trebali definirati programi buduće skupštine većine.

Ne može bez HDZ-a

”Vi znate da naš kanton je malo uvijek uvjetovan i s dešavanjima na federalnom nivou“, podsjetio je Špago napominjući da se je HDZ BiH jedina stranka bez koje se ne može uspostaviti vlast u HNŽ s obzirom da sa 13 zastupnika ima najveći broj mandata.  Iz kluba Hrvata Tomislav Martinović (HDZ BiH) ističe kako je ova sjednica zakazana onako kako nalaže Poslovnik o radu Skupštine HNŽ-a, a to je potpisati mandate i položiti prisegu te donijeti odluku o prestanku mandata ranije skupštine i izglasovati dnevni red u kojem je, između ostalog, i izbor predsjedavajućeg Skupštine. ”Kako Poslovnik kaže potrebno je poslije ovoga da se formiraju klubovi stranaka, odnosno klubovi naroda. Ostavit ćemo za to neko vrijeme, da se to učini, a onda ćemo najvjerojatnije zakazati novu sjednicu za prvi ponedjeljak sljedećeg mjeseca. Mislim da je to dovoljno vremena da se ove prethodne radnje mogu završiti da onda ova Skupština može normalno raditi. Što se tiče samih pregovora o izvršnoj vlasti i formiranu vlasti u ovoj županiji ja očekujem da će oni započeti idući tjedan i a ćemo onda slijedom tih razgovora imati neke prve informacije”, kazao je Martinović.

SDP vidi taoce Zastupnik

Aner Žuljević (SDP) ističe kako su pregovori o vlasti trebali početi danas. ”S obzirom na to da su rezultati izbora pokazali da HDZ BiH i SDA imaju kapacitet da formiraju vlast očekujem da 13 zastupnika HDZ-a BiH i osam zastupnika SDA ne drže taocem ovaj kanton godinu dana oko pregovaranja nego da sjednu i dogovore se da u sljedeće četiri godine urade ono što su obećali”, kaže Žuljević. Navodi kako su u predizbornoj kampanji malo i obećavali. No, nada se da će se dogovoriti konkretne stvari za sljedeće četiri godine i da pregovori neće trajati godinu dana. ”Mi smo navikli u ovome kantoni da formiranje vlasti traje gotovo godinu dana. Sve je predmet nekih političkih trgovina oko pozicija i najmanje je sadržaja što će se raditi u koalicijama, a današnji sadržaj pokazuje da ćemo najvjerojatnije imati situaciju koju smo imali prije četiri godine i da ćemo vjerojatno čekati vlast godinu dana, a možda i više. Ovdje se radi više o ucjenama a ne procjenama što treba uraditi u sljedeće četiri godine”, zaključio je Žuljević. Imena Na listopadskim izborima u BiH, HDZ BiH je osvojio 13 mandata u Skupštini HNŽ-a, SDA osam, SDP tri, Koalicija Hrvatsko zajedništvo i SBB po dva, DF i Hrvatska republikanska stranka po jedan mandat. Prema tome uobičajeni partneri u vlasti HDZ BiH i SDA bez problema bi mogli formirati vladajuću većinu, tako da Vlada HNŽ izgleda slično ovoj koja je u tehničkom mandatu. Podsjetimo, u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije u ime Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH zastupnici su Nevenko Herceg, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Đuro Prkačin, Julineta Jurić, Damir Džeba, Slavko Bilić, Vera Konjevod, Milica Pehar, Marija Bošković, Andrea Pehar i Stana Burić. Stranku demokratske akcije (SDA) predstavljaju zastupnici Šerif Špago, Ajdin Teletović, Irma Memidžan, Elvedin Grcić, Alisa Hajdarović, Edis Džino, Amir Šelo i Mejrima Hasić. Socijaldemokratsku partiju (SDP) predstavljaju Aner Žuljević, Vesna Saradžić i Ismet Lulić,  Koaliciju Hrvatsko zajedništvo Marija Bešker i Ivan Odak, Savez za bolju budućnost (SBB) će predstavljati Kenan Memić i Nermin Vrtić.

 

/Izvor: Bljesak.info/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar