U Sarajevu SIPA uhapsila pripadnika ISIL-a

U Sarajevu SIPA uhapsila pripadnika ISIL-a

Policijski službenici SIPA-e na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhapsili su osumnjičenog M.A.

Tužilaštvo BiH i policijske agencije su operativnim radom utvrdile da je taj osumnjičeni u periodu od jula 2013. godine pa do danas, boravio na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL-a u Iraku i Siriji.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Osumnjičeni će u zakonskom roku od 72 sata biti predat na dalje postupanje tužiocu Tužilaštva BiH, nakon čega će biti odlučeno o daljim aktivnostima prema navedenom osumnjičenom.

Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije nastavljaju intenzivnu borbu protiv terorizma i svih aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, saopćeno je iz tog tužilaštva.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su u četvrtak naveče na Međunarodnom graničnom prijelazu Aerodrom Sarajevo Muniba Ahmetspahića, osumnjičenog za terorizam, saznaje Balkanska istraživačka Mreža u BiH (BIRN BiH) iz izvora bliskih istrazi.

Kako je iz tih izvora potvrđeno za BIRN BiH Ahmetspahić, je dugo godina boravio u selu Maoča, poznatom kao mjestu boravka pripadnika Selefijske zajednice, a inače je iz Zenice.

Istraži organi Ahmetspahića dovode u vezu s napadom na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, koji je pucajući iz kalašnjikova izvršio Mevlid Jašarević.

Jašarević je Apelaciono vijeć osudilo na 15 godina za terorizam. Apelaciono vijeće Suda BiH smatra da je Jašarević počinio krivično djelo s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem da promijeni odluke vlada Njemačke i SAD-a, prvenstveno kada je riječ o njihovom vojnom angažmanu u Afganistanu, odnosno kada je riječ on njihovom odnosu prema muslimanima u svijetu.

Uhapšeni Ahmetspahić se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe pripremanje krivičnog djela vezanog za terorizam.

– Lice lišeno slobode se sumnjiči da je u periodu od 1.7.2013 godine, boravilo na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji – saopćeno je iz SIPA-e.

Početkom 2014. evidentirano je Ahmetspahićevo prisustvo u gradu Haritanu. Borio se u jedinici Bejtul kojom je komandovao Safet Brkić. Bivši pripadnci ISIL-a koji su po povratku u BiH uhapšeni, u izjavama za SIPA-u govorili su kako je Munib teško ranjen, te da je izgubio nogu.

Uhapšeni je priveden u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

/Izvor: Dnevni list/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar