Čović doživio novi debakl, “njegov” Izborni zakon ne žele ni Srbi ni Bošnjaci

Čović doživio novi debakl, “njegov” Izborni zakon ne žele ni Srbi ni Bošnjaci

Izborni zakon, razvlačenje od petka do petka.

Čelnici HDZ-a BiH, SNSD-a i sarajevske ‘trojke’ navodno su se prije nekoliko dana u Istočnom Sarajevu dogovorili da u parlamentarnu proceduru puste usuglašene tehničke pomake u izbornom procesu u zemlji.

Podsjećamo, tehničke korekcije je nedavno nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt s namjerom da konačno u ovoj nakaradnoj državi omogući festival demokracije i poštenije izbore.

Međutim, Dragan Čović i Milorad Dodik, svaki iz svojih pobuda, su se usprotivili nametanju sa Zapada pa su svojim partnerima Elmedinu Konakoviću (NiP), Nerminu Nikšiću (SDP) i Edinu Forti  (Naša stranka) predložili da ‘domaće snage’ ipak zgotove te tehničke korekcije.

Odavno već djeluju fantomske, jalove, radne skupine, ali konačne kompromisne verzije još nema.

Čović prizemljen

Ranije su radile tehničke skupine, imamo visok stupanj usuglašenosti, ostaju pitanja smjene Središnjeg izbornog povjerenstva i ustavno pitanje – izbori za članove Predsjedništva. To trebaju riješiti partneri u Federaciji. Najbolje rješenje je novi Izborni zakon koji bi riješio sva pitanja, smireno analizira Milorad Dodik lider SNSD-a.

Umjesto pokretanja procedure reduciranih izmjena Izbornog zakona i smjene državnoga SIP-a, Dodik sa svojim partnerima usvaja entitetski Izborni zakon i dovodi zemlju ispod ‘crvene crte’, na rub oružanog krvoprolića.

Postalo je već jadno, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon svakog sastanka vladajućih partnera i rasprave o Izbornom zakonu doživljava sve prizemnije udarce. I u istočnom Sarajevu je beskrvni stožernik brutalno prizemljen. Njegova koncepcija o totalnoj rekonstrukciji izbornih pravila i novi model izbora hrvatskog člana Predsjedništva je arhivirana.

Najvjerniji partner  Milorad Dodik nije za ustavne promjene, on besmisleno podržava Čovićevo uzaludno upinjanje da hrvatskog člana Predsjedništva biraju Hrvati, ali ne želi niti čuti za presudne ustavne promjene bez čega se Čovićeva politička mapa puta ne može provesti.

“Nekog” petka

Amerikanci i Europljani nikada neće dopustiti da se taj dio neposrednih izbora promijeni bez, barem, i ograničenih ustavnih promjena. Ovdje je vrlo važno naglasiti da niti Dragan Čović ne smije ući u avanturu promjene Ustava BiH, jer se Dodiku zakleo da neće dirati u RS.

Političko Sarajevo načelno podržava usvajanje novog Izbornog zakona, Elmedin Konaković, neformalni vođa Trojke ne spori Hrvatima da sebi biraju predstavnike pa i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali, uvjet su ustavne promjene.

Lider SDP-a Nermin Nikšić je kratko, uz smiješak, ‘obećao’, kako će se potruditi da usuglašeni Izborni zakon osvane u parlamentarnoj proceduri  ‘nekoga’ petka.

Dakle, Čović je talac prijateljstva s Miloradom Dodikom, ali mu ne smeta   dok je god biološki živ i da sindrom Željka Komšića i bošnjačkog inženjeringa oživljava HDZ BiH tijekom svakog izbornog ciklusa.

Na ruku mu ide što Zagreb i Andrej Plenković zapravo ispravljaju njegove sablasne promašaje i što u tzv. HNS-u nema odvažnih rivala koji će napokon postaviti i pitanje Čovićeve odgovornosti za grube pogreške, laži i čudan međunarodni smjer.

Izvor: Dnevni list/J. S.  

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar