Čović o ”hrvatskom entitetu”: To ne mora biti entitet…

Čović o ”hrvatskom entitetu”: To ne mora biti entitet…

Ne mora biti entitet, to može biti bilo kakva federalna jedinica u kojoj će se ostvariti jednakopravnost o kojoj govorim, izjavio je Dragan Čović predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a gostujući u Pressingu na N1 televiziji odgovarajući na pitanje da li je za treći entitet.

Milorad Dodik je nedavno dao suglasnost Hrvatima za treći entitet. Vi kažete da je hrvatski entitet realna mogućnost, a Bakir Izetbegović kaže da to ne može bez rata.

Ne vidim uopće potrebe da na takav način komuniciramo unutar političkog spektra. Hrvatski narod će ostvariti svoju jednakopravnost za ili tri mjeseca ili za tri godine. Svejedno koji oblik transformiranja će biti od ovih odnosa u FBiH, od ove jednog skupog i neracinalnog dijela države“, izjavio je Čović.

Je li to novi entitet?

Ne mora biti entitet, to može biti bilo kakva federalna jedinica u kojoj će se ostvariti jednakopravnost o kojoj govorim“, odgovorio je Čović.

Zašto ne biste uzeli dio Republike Srpske za taj entitet?

Zašto uopće otvaramo pitanje granica?”, rekao je Čović.

Hrvatska stranka prava je rekla da Hrvati nestaju iz RS i da ih treba zaštitit i da je biskup Franjo Komarica jedini na liniji obrane Hrvata u RS? Jeste li sa Dodikom pričali o tome?

“Bezbroj puta smo pričali kako pomoći da Hrvati ostaju i da se vraćaju u RS. Dodik je pomogao tome posljednjih 10 godina. Napravili smo 6-7 tisuća stambenih objekata za Hrvate koji su se trebali vratiti i djelomično su se vratili. Sada imamo u planu tisuću objekata koje radimo zajedno. To je nešto što radimo. A da Hrvati dolaze iz Hercegovine, tako iz RS, Sarajeva, Tuzle… to su činjenice.

Zašto u tu buduću jedinicu o kojoj govorite već duže vrijeme ne biste uključili dio RS?

Suština je da ja ne crtam nikakve karte. Kada govorim o reorganizaciji ili izbornim jedinicama, sa druge strane se pojavi stav “eno ga opet crta neke karte”. O kojim kartama govorite, o kojim granicama? Mi imamo isključivo vanjske granice BiH koje moramo utvrditi u pregovorima sa Hrvatskom i Srbijom. Unutarnje granice ne postoje kao takve. Unutarnje granice služe samo da bi se riješilo pitanje administrativnog funkcioniranja.”

Da li će izmjene Izbornog zakona dovesti do formiranja hrvatskog entiteta u BiH?

Ne, to jedno s drugim nema nikakve veze”, poručio je Dragan Čović u Pressingu.

N1

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar