Cvitanović kritizirao vladu HNŽ-a, a o ‘starijem’ HDZ-u kaže: Hrvati ovo nisu zaslužili, možda je vrijeme da povučemo ispruženu ruku

Cvitanović kritizirao vladu HNŽ-a, a o ‘starijem’ HDZ-u kaže: Hrvati ovo nisu zaslužili, možda je vrijeme da povučemo ispruženu ruku

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović na konferenciji za medije održanoj 14. ožujka 2018. godine u Mostaru, zajedno sa svojm suradnicima, dao je bezuvjetnu potporu zahtjevima sindikata zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), pri tom odnos županijske Vlade prema sindikatima kao i sami pristup problemu ocjenjujući ponižavajućim i poražavajućim za sindikate liječnika. Dajući potporu sindikatima liječnika, oštro je kritizirana županijska vlada, ali i stanje u HNS-u. “HNS-u smo dali  podršku, u dobroj vjeri da će s vremenom postati ono što treba postati. Na žalost, do sada nije, ali mi ćemo za stolom HNS-a iznositi sve ove probleme i vjerujte da ni tamo ne šutim i da jasno ukazujem na te probleme. Dugo vremena naša ruka je bila pružena, ali možda je došlo vrijeme i da se ta ruka povuče jer ovako ne može dalje i hrvatski narod ovo nije zaslužio i nitko nema pravo prema njemu odnositi se na ovaj način”, zaključio je Cvitanović.

Kritizirajući aktualnu županijsku vladu, Cvitanović je naglasio da se problem liječnika u HNŽ-u, a koji traže povećanje satnice sa 2 KM na 2,6 KM te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika, mogao vrlo lako riješiti da županijska vlada transaparentnije troši novac.

“Proteklih 10 godina, nakon što je u mandatu HDZ 1990 i našeg tadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite, Luke Faletara, povećao koeficijent sa 1,4 na 2, ništa se nije mijenjalo, primanja zdravstvenim radnicima nisu se povećavala iako su se u tom razdoblju plaće vladinim dužnosnicima povećavale barem pet puta”, kazao je Cvitanović.

“Zamislite da doktor ima plaću 1.200 maraka, a ministri u Vladi 3.500 maraka. Ovo društvo bez premijera i ministara može i bilo bi sretnije da ih nema, ali bez liječnika ne može. Na žalost, liječnici su primorani ponovno izaći na ulice i od ‘gospode’ tražiti mrvice, a pri tom Vlada omaložava liječnički sindikat i nastoji ih podijeliti umjesto da sindikati zajedno pregovaraju o svojim zahtjevima”, kazao je Cvitanović.

On je ponovio da je “sadašnja županijska Vlada najnetransparentija vlada u povijesti HNŽ-a” te poručio kako će se “za netransparentnu raspodjelu sredstava kad-tad morati odgovarati”.

“HDZ 1990 će se suprotstaviti ovoj lošoj politici i to vrlo odgovorno i vrlo žestoko jer to naš narod od nas očekuje. Nemamo pravo šutjeti jer su nas doveli u moralnu i etičku kaljužu. Neka odgovore koje su medijske kuće dobile sredstva, kojim udrugama se isplaćuje novac iz proračuna, koji se privatnici i benzinske crpke financiraju iz županijskog proračuna, umjesto da su ta sredstva preusmjeravana u zdravstvo. Ova vlada tijekom osam godina nije uspjela donijeti niti zakon o šumama, a procjena je da se godišnje pokrade stotine tisuća kubika tog prirodnog bogatstva”, kazao je predsjednik ‘Devedesetke’.

Pojašnjavajući kako doći do sredstava koje liječnici traže, Cvitanović je kazao”: Rješenje vidimo u transparentnom trošenju sredstava, u potpunom restrukturiranju proračuna, ukidanju dva milijuna tekuće rezerve kojima raspolaže premijer, pitanju više od dva milijuna KM granta podobnim organizacijama, a znamo da ta sredstva idu za izbornu kamopanju itd. i niz je aspekata u proračunu. A, što ćemo mi kao stranka učiniti – suprotstaviti ćemo se toj lošoj politici jer to od nas naš narod očekuje i nemamo pravo šutjeti”, kazao je Cvitanović.

Između ostalog, Cvitanović se osvrnuo i na nedavne napade na biskupa Komaricu od strane predsjednika tog entiteta Milorada Dodika, istaknuvši punu potporu biskupu i osvrćući se da “tu potporu nije dala ‘stožerna’ hrvatska stranka’, isto ocijenivši sramnim.

“Uzoriti oče biskupe, Dodika i njegovih prijatelja niste se bojali u najtežim ratnim godinama kada se događalo najveće stradanje vašeg vjerničkog puka, ne bojte ga se ni danas, neka vas ne brine ni šutnja ‘stožernika’, niste ni očekivali da će se zbog vas zamjeriti svom velikom prijatelju, neka vas hrabri istina i spoznaja da ima puno više nas koji cijenimo vašu borbu i ne bojimo se dotičnog gospodina”, poručio je predsjednik HDZ 1990.

Svoju potporu zdravstvenim djelatnicima izrazili su i dr. Mara Anđelić bivša zastupnica u Skupšrini HNŽ-a, zastupnik u Skupštini HNŽ-a i bivši ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a Luka Faletar kao i zastupnik u federalnom parlamentu dr. Zdravko Kuzman te predsjednik ŽO HDZ 1990 HNŽ-a Marino Petrić pri tom pozivajući vladu na transparentnost i udovoljavanje njihovim zahtjevima jer, kako ističu, postoje sredstva da se aktualno stanje riješi.

Bivši ‘Devedesetkin’ ministar u Vladi HNŽ-a, Luka Faletar, osvrnuo se na isti problem koji je tadašnja vlada zatekla prije 10 godina. “Smatrali smo da je dobro vidjeti što naše liječnike i zaposlene u zdravstvu muči, povećali smo visinu satnice, proširili esencijalnu listu lijekova itd. Da su sljedeće vlade imale takvo razumijevanje, jer postoji prostor, ovog problema danas ne bi bilo”, kazao je Faletar.

Inače, upitan za odnose unutar stranaka-članica HNS-a, a u svjetlu oštrih kritika prema HDZ-u BiH, Cvitanović je odgovorio:”Nikada nećemo biti smokvin list i HDZ 1990 će usprkos svim njegovim nedostatcima, a dok god je BiH uređena na način kako je sada uređena, sve dok u RS-u i Federaciji postoje tendencije za hegemonijom i dominacijom, mi ćemo biti dio toga tijela i na ovaj način upozoravati i suprotstavjati se toj politici. Tom tronošcu, HNS-u dali smo podršku, u dobroj vjeri da će s vremenom postati ono što treba postati. Na žalost, do sada nije, ali mi ćemo za stolom HNS-a iznositi sve ove probleme i vjerujte da ni tamo ne šutim i da jasno ukazujem na te probleme. Dugo vremena naša ruka je bila pružena, ali možda je došlo vrijeme i da se ta ruka povuče jer ovako ne može dalje i hrvatski narod ovo nije zaslužio i nitko nema pravo prema njemu odnositi se na ovaj način”, zaključio je Cvitanović.

Komentirajući sutrašnji znanstveno-stručni skup ‘Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu’ koji se održava u Neumu 15. i 16. ožujka 2018., a pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH, Cvitanović je kazao: “Nismo smatrali potrebnim da sudjelujemo ovaj put u znanstvenom skupu. To nije opstrukcija imamo i važnijih stvari”.

(Republikainfo.com/V.S.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar