Čović oduševljeno obećao HDZ-ove ministre u HNŽ-u mlađe od 40: “Taj sijedi 67-godišnjak premašio je vlastiti ‘cenzus’”

Čović oduševljeno obećao HDZ-ove ministre u HNŽ-u mlađe od 40: “Taj sijedi 67-godišnjak premašio je vlastiti ‘cenzus’”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas kako će ispred te stranke u Vladi HNŽ-a šest ministara mlađih od 40 godina, dok istodobno traju vrlo napeti pregovori tko će biti partner HDZ-u u prikupljanju 20 ruku – ili SDA ili koalicijske stranke Trojke.

Dobro je da nova lica pokušaju unijeti osvježenje na političku scenu. Mnogi im spočitavaju kako od njih nisu nikada čuli niti “a” i sumnjaju u njihovu sposobnost, što je vrlo pogrešno.

“Sada u Federalnoj vladi imamo šest mladih ljudi, ovih dana pregovaramo oko županijske Vlade u Mostaru u koju će doći, u ime Hrvata, šest potpuno mladih osoba, nitko stariji od 40 godina i to su za neke šokovi”, rekao je Čović, kazavši kako je to “za njega normalan politički proces”.

On je ovime dao naslutiti kako u HDZ-u postoje i oni koji se s “novom licencom 40”, ne slažu, ali je postavio upitnim svoju vlastitu principijelnost jer i on sam, kao 67-godišnjak i politički angažiran od 1996. godine kada je i postao član ŽO HDZ-a, daleko je premašio vlastiti “starosni cenzus”.

“Mislim da je to izvrsna šansa. To je tolika energija, toliko inovativnosti unose ti mladi ljudi. Samo im trebate dati podršku”, rekao je Čović, pojašnjavajući zašto inzistira na mladom stranačkom kadru, što je svojevrsno ulaganje u budućnost stranke i najava nadolazeće smjene generacija. No, to je i veliki rizik jer u “političke ralje” baca mladi kadar.

No, time stvara i vrlo odane ljude na važnim pozicijama

Svakako da će i “politički dinosauri” dobiti neku primamljivu stolicu, no zasigurno da ne gledaju sa simpatijama vlastitu sječu nakon što su puno toga učinili za stranku, a pogotovo jer toliko toga znaju. Ovo je razlog zašto ih predsjednik stranke ne smije ostaviti “na ledu”.

Međutim, dok Čović s oduševljenjem govori o mladom kadru, u što ne treba sumnjati, logično je pitanje znači li to da je “stari kadar” ostao bez energije ili inovativnosti? Znači li to da njihova iskustva ne predstavljaju ništa? Ili je, jednostavno, posrijedi ‘zakon čopora’ – kada pojedini članovi toliko postanu moćni da izravno počnu ugrožavati vođu koji, potom, poseže za mladim i neiskusnima, željnim dokazivanja…

Kada je već tako i ako je tako, što Čović sa svojom sijedom glavom radi na čelu stranke kao i HNS-a i diskriminira li svoje kolege po osnovu starosti jer ih se, zapravo, boji? Ili je riječ o nečem, potpuno trećem? I, što bi Biden na ovo kazao?

(Republika/V.S.H.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar