Čović se “potrošio”, Izetbegović bio blizu, stranci zadovoljni

Čović se “potrošio”, Izetbegović bio blizu, stranci zadovoljni

Višednevni pregovori i razgovori političkih predstavnika iz BiH, Europe i Amerike završili su razlazom, ali bez konkretnih dogovora.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon pregovora u Neumu o izbornoj reformi da nije postignut dogovor, ali da su pregovarači bili jako blizu te da će se razgovori nastaviti u Sarajevu.

“U vezi sa Domom naroda mislim da je stvar riješena. I po pitanju funkcioniranja Federacije, izbora članova Predsjedništva BiH, jako smo blizu. Svi su ulagali veliki napor”, istaknuo je Izetbegović.

Sama činjenica sa su došli ovdje i razgovarali otvoreno i konstruktivno mislim da pokazuje koliko su posvećeni rješavanju ovog pitanja. Mi smo okončali ovu rundu u Neumu, ali ovo nije kraj procesa. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati sa scene“, kazao je Palmer.

Naglasio je da je potrebno iznaći adekvatan izborni model koji će omogućiti Hrvatima predstavljanje u institucijama, ali i osigurati da su institucije snažne

“Imali smo kvalitetan i konstruktivan sastanak, veoma su kompleksna pitanja. U osnovi mogu reći da će se razgovori nastaviti”, rekla je predstavnica EU Angelina Eichhorst.

Lider NiP-a Dino Konaković rekao je da se nije moglo ni očekivati da se u tri dana riješe svi problemi o kojima se raspravljalo. “Mislim da će, nakon što se ohlade glave, lideri biti spremni za svoj konačni stav, mislim da nije nemoguće, a da sam veliki optimista – nisam“, rekao je Konaković, prenosi Klix.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić također se obratio javnosti

“Sve stranke, NiP, SBB, SDA, NES bili smo jedinstveni u tome da ne dozvoljavamo da etničko jača u odnosu prema BiH”, rekao je. “Još jedna od značajnih tema je bila unaprjeđenje izbornog sistema, a u čemu smo imali podršku OSCE-a. Razgovarano je također o konkretnim modelima izbora članova Predsjedništva BiH“, kazala je Eichhorst.

Predsjednik HDZ Dragan Čović nakon završetka pregovora u Neumu, kazao je da je on potrošio svoj optimizam, i da očekuje da se pregovori nastave u narednih sedam do 10 dana. “Određeni iskorak postoji, neki će kazati ostalo je još malo razlika, imamo jedan dobar osnov, sad smo imali konkretne inicijative”, rekao je Čović.

“Kako dalje, to je pravo pitanje, Ovaj format je završen. Ostalo je da pokušamo u 7 do 10 dana riješiti pitanja. Moj optimizam je potrošen u ovih šest mjeseci. S ovim ljudima nema više smisla raditi”, istaknuo je Čović.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. rekao je da u Neumu nije ostvaren poseban napredak

Nažalost, stvari su ostale prilično slične, jedno što je urađeno je da su indentificirani problemi na jasan i otvoren način ali nije bio prostora da se dođe do finalnog dogovora“, rekao je Cvitanović.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar