Čovićevom zetu ni nebo nije granica, Primorac želi doživotni mandat u BHANSA-i, ali i desetine tisuća maraka

Čovićevom zetu ni nebo nije granica, Primorac želi doživotni mandat u BHANSA-i, ali i desetine tisuća maraka

Šta je namjera izmjena Zakona o BHANSA i zašto zet lidera HDZ-a BiH traži više novca, doživotni mandat i mogućnost da osniva nove kompanije?, piše Oslobođenje.

Uz ostale usluge, svaki prelet aviona preko neba Bosne i Hercegovine ide u budžet Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH – BHANSA. Godišnje se tu radi o 30 do 40 miliona maraka. Međutim, taj novac pod kontrolom je Eurokontrola i da bi Agencija imala mogućnost da ga koristi, treba dozvolu europskog kontrolora.

Između ostalog, i iz tog razloga zanimljiv je novi nacrt izmjena Zakona o BHANSA.

Bez obrazloženja

Opšte je poznato da je direktor Davorin Primorac zet Dragana Čovića. Već devet godina rukovodi Agencijom i po važećem zakonu sljedeće godine bi mu istekao mandat. U nacrtu zakona se praktično traži mogućnost da Primorac ostane na čelu Agencije i da se ograničenje koje kaže da jedna osoba ne može biti direktor više od dva mandata izbriše. Osim toga, isto se traži i za članove Vijeća BHANSA. Iz Agencije za Oslobođenje kažu da u sličnim slučajevima u Europi i okruženju ograničenje broja mandata ne postoji.

“Izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, mandat direktora i zamjenika direktora ostaje ograničen na pet godina, a članova Vijeća Agencije na četiri godine. Samim time trajanje mandata je ograničeno, te se nakon isteka svakog mandata ponovo raspisuje javni oglas u skladu sa zakonom, na koji se svi zainteresirani prijavljuju pod jednakim uvjetima, a o imenovanju po javnom oglasu u konačnici odlučuje Vijeće ministara BiH. S tim u vezi, jasno je da navedena izmjena ne dovodi rukovodstvo Agencije u bilo kakav povlašten ili privilegiran položaj. Jedino se uklanja diskriminacija da se može svatko prijaviti na konkurs ako zadovoljava uvjete natječaja”, naveli su iz BHANSA.

Zakon je u državni Parlament upućen po hitnom postupku, a na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije nije prihvaćen

Državni zastupnik iz Demokratske fronte Milan Dunović za Oslobođenje kaže da od početka ove izmjene zakona prate kontroverze.

“U navedenom zakonu je sporno skoro sve. Kao prvo, upućen je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Ministar Forto, kao predlagač, nije ni znao obrazložiti potrebu za hitnim postupkom, a istovremeno se ponašao prema zastupnicima na sjednici kao da i nema potrebe da nam išta obrazlaže. Mandat direktora i članova Vijeća Agencije je pokušao napraviti doživotnim, što također nije obrazloženo. Iskreno, ne vidim potrebu da ova agencija bude izuzetak, pa da se ne ograničava broj mandata, izuzev ukoliko ministar nije ispunjavao želje predsjednika HDZ-a. Ako je to u pitanju, svi očekujemo obrazloženje ministra, jer smo ostali uskraćeni za tu ‘sitnicu’. Zašto su zastupnici SDP-a i Naše stranke na sjednici Predstavničkog doma glasali protiv negativnog mišljenja (te time direktno podržavali ovakav zakon), a članovi NiP-a bili suzdržani (ili nisu glasali) daje malo jasniju sliku o odnosima u koaliciji, pa je vidljivo da se većina želja HDZ-a, čak i onih besmislenih, mora ispunjavati”, rekao je Dunović.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar