Polaganje vozačkog skuplje u Sarajevu, u Republici Srpskoj mjesecima nitko nije polagao za C kategoriju

Polaganje vozačkog skuplje u Sarajevu, u Republici Srpskoj mjesecima nitko nije polagao za C kategoriju

Povećanje cijena usluga autoškola zbog rasta troškova, poput cijena goriva, dodatno otežava situaciju za one koji žele položiti vozački ispit.

S obzirom na to da u BiH ne postoji jedinstvena cijena koja određuje koliko košta osposobljavanje kandidata za vožnju, u lokalnim sredinama autoškole je mogu same formirati. Tako se ona značajno razlikuje od grada do grada, a u Hercegovini je još krajem prošlog ljeta cijena u pojedinim gradovima za polaganje B kategorije dosezala i 1700 KM.

Novi cjenik

Povećanje cijena usluga autoškola zbog rasta troškova, poput cijena goriva, dodatno otežava situaciju za one koji žele položiti vozački ispit. U takvim uvjetima mnogi kandidati prilikom pohađanja autoškole mogu se suočiti s financijskim izazovima. Vozačka dozvola je potreba, ali izgleda da će u skorijoj budućnosti, ako već nije, postati luksuz. Iz Udruge autoškola Sarajevo priopćili su da su autoškole na području Sarajevske županije na sastanku održanom 13. svibnja 2024. zauzele jedinstven stav da je određivanje minimalne cijene i njezino ujednačavanje s ostalim županijama u FBiH nužno i opravdano.

“Donesena je odluka da je ovaj korak nužan kako bismo osigurali održivost i funkcioniranje autoškola i omogućili kandidatima bolju kvalitetu obuke. Na osnovi ekonomskih parametara i dogovora između autoškola u Sarajevu, odredili smo minimalne cijene obuke za vozačke dozvole. Nove cijene će biti u primjeni od 1. lipnja 2024. godine”, naveli su iz Udruge autoškola Sarajevo.

Tako nove cijene obuka za polaganje vozačkog ispita u SŽ-u iznose za A kategoriju 720 KM, B kategoriju 1480 KM, C1 kategoriju 750 KM, C (ako ima C1) 710 KM, C (ako nema C1) 1650 KM, CE kategoriju 640 KM, D (ako ima C 2 godine) 1500 KM, D (ako nema C) 2700 KM, DE kategoriju 920 KM. Kao razlog za povećanje cijena navode kako “neprirodno niska cijena u jednom broju autoškola rezultira drastičnim padom kvalitete rada, niskom plaćom i motivacijom instruktora, skraćivanjem trajanja obuke te otvorenim vratima raznim nepravilnostima”. Spomenimo da je u ovom slučaju za B kategoriju cijena povećana za 30 KM.

Bh. paradoks

Unatoč visokim cijenama, zanimanja za polaganje za B kategoriju ima, međutim, u RS-u se zanimljiva situacija događa s kandidatima za polaganje C kategorije, one za upravljanje kamionima. Naime, vlasnici autoškola diljem RS-a kažu da ne pamte teže razdoblje, ističući da ni sami ne vide razlog zbog kojeg malo tko zakuca na njihova vrata jer cijene, koje su uvijek trn u oku, nisu mijenjali već dulje vrijeme.

Vlasnik banjolučke autoškole Milenko Jaćimović, koji je u ovom poslu više od 25 godina, rekao je da nikad nije bilo manje kandidata koji žele polagati za C kategoriju, što je bio trend proteklih godina.

“Neshvatljivo mi je da kandidata nema ni za lijeka, a potražnja za profesionalnim vozačima nikad nije bila veća. U ovom razdoblju godinama unatrag naša autoškola, kao i mnoge druge, vrvjela je od mladih ljudi koji su se željeli obučiti za vožnju kamiona ili autobusa, međutim, sada mogu na prste jedne ruke nabrojiti koliko se kandidata javilo od početka godine”, rekao je za Glas Srpske Jaćimović.

Kamioni i autobusi za obuku kandidata već mjesecima su parkirani i na području Semberije. Direktor bijeljinskog poduzeća Pantelija Mitrović rekao je da vozila za obuku profesionalnih kategorija nisu pokrenuli već nekoliko mjeseci te da, kako je krenulo, neće uspjeti zaraditi ni za tehnički pregled i registraciju, što ih sljeduje jednom godišnje. Prema njegovim riječima, do prošle godine imali su i po pet-šest kandidata mjesečno, dok sada nemaju ni jednog.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar