“Crveno zlato” do rekordne četiri KM

“Crveno zlato” do rekordne četiri KM

Zbog povećane potražnje, ali i nedostaka malina na tržištu, proizvođači iz BiH ove godine mogu da očekuju visoke cijene ovog voća te se nadaju da će otkupna cijena “crvenog zlata” dostići rekordne četiri KM za kilogram.
Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, rekao je da se cijena malina u okruženju kreće oko dva eura, pa se ista očekuje i u BiH. “Rod će ove godine biti dosta manji, jer vremenske prilike nisu išle na ruku proizvođačima, jako rano je krenula vegetacija, a zatim su se u ožujku dogodili veliki mrazevi”, kazao je Stojanović za “Nezavisne”. Dodao je da je ovogodišnji prinos slabiji nego prethodnih godina, ali je malina izuzetnog kvaliteta.
Zalihe na minimumu
“Zbog deficita malina na svjetskom tržištu u mnogim hladnjačama zalihe su svedene na minimum ili ih uopće nema”, kazao je Stojanović. Da će maline ove godine dostići rekordnu cijenu, smatra i Bojan Bundalo, malinar iz Bistrice, kod Banjaluke, koji ima deset dunuma pod ovom, kulturom. “Očekuje se nešto manji rod malina, ali jako dobre kvalitete. U prethodnom periodu je došlo do propadanja maline zbog vremenskih nepogoda, poput mraza.
Došlo je do izmrzavanja pupoljaka, što će smanjiti prinose
Bundalo je dodao je da su cijene repomaterijala ove godine daleko više, pa čak i do 30 posto nego ranijih godina, što će utjecati da i sama okupna cijena bude veća nego godinama unazad. “Mi se nadamo da će ove godine cijena malina dostići četiri KM, jer je značajna potražnja”, kazao je Bundalo. Ističe da domaći proizvođači s razlogom mogu da ove godine očekuju visoke cijene jer velikim svjetskim proizvođačima i izvoznicima iz Brazila i Poljske maline su propale zbog oštre zime. “Ove godine i sama berba malina će kasniti sigurno i do 10 dana nego ranijih godina, kad je počinjala oko 10. lipnja”, ističe Bundalo. Ranko Živković, vlasnik i direktor TZR “Pčela”, hladnjače u Srebrenici, potvrdio je kao i ostali sugovornici da će svjetsko tržište odrediti cijenu, ali i dodao da su velike šanse da ona bude na prošlogodišnjem nivou, pa čak i viša
Visoka cijena
“Ove godine bit će sigurno manje količine, i do 40 posto od očekivanog, što će utjecati da cijena ovog voća bude visoka, tako da očekujemo da bude i do četiri KM”, kazao je Živković. Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, takođe je naveo da se ove godine očekuju manji prinosi, ali dosta bolji kvalitet nego ranijih godina. “Iako se očekuju nešto manji prinosi, sigurno je da će kvalitet malina biti veoma dobar, barem kako sada stvari stoje”, kazao je Dojčinović. Dodao je da je za očekivati da će cijene ovog voća biti veće, jer je ove godine poskupio repromaterijal, ali i radna snaga. “Ukoliko bi otkupna cijena ovog voća bila od 3,5 do 4 KM malinari bi bili prezadovoljni, jer smo i prošle godine imali jako visoku cijenu, koja je iznosila 3,50 KM”, zaključio je Dojčinović.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing