• Čudesni rimski akvadukti koji i danas izgledaju nestvarno
  • Čudesni rimski akvadukti koji i danas izgledaju nestvarno
  • Čudesni rimski akvadukti koji i danas izgledaju nestvarno
  • Čudesni rimski akvadukti koji i danas izgledaju nestvarno

Čudesni rimski akvadukti koji i danas izgledaju nestvarno

Skopski akvadukt je dobro očuvani kameni akvadukt koji se nalazi sjeverno od makedonskog grada Skopja. Njegovo podrijetlo je nejasno. Tijekom godina pokrenute su razne teorije o njegovoj povijesti, no smatra se da je za njegovu izgradnju zaslužan car Justinijan. – piše Punkufer.hr

Akvadukti su neki od najistaknutijih primjera starorimskog inženjerstva. Korišteni za dovod vode do naselja diljem Rimskog Carstva, zahtijevali su precizno planiranje i golemo znanje. Iako su drevni Egipćani gradili akvadukte, svijet je bio svjedok izgradnje njegovih najvećih – i najdugotrajnijih – akvadukta pod starim Rimom.

Ova inženjerska čuda, još uvijek se mogu vidjeti diljem Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Također, nemojmo zaboraviti da i od današnjeg Solina do Splita, još uvijek ponosno stoji Dioklecijanov akvadukt, koji je građen istovremeno kad i slavna splitska palača. Njegova namjena bila je dovođenje pitke vode od rijeke Jadro do Dioklecijanove palače, a ukupno je bio dugačak oko 9 kilometara. Nažalost, prestao je raditi u 6. stoljeću, kada je oštećen za vrijeme provale Gota.

Za vijeme Austro-Ugarske je obnovljen, te je još neko vrijeme bio u funkciji, a 1979. je definitivno prekinut. Ipak i dan danas, stoji kao uspomena na vladavinu starih Rimljana ovim područjem i kao spomenik genijalnim inžinjerima tog doba.

No, vratimo se trenutačno na ostala područja, te predstavimo neke od najpoznatijih akvadukta koji i dan danas ponosno stoje.

Pont du Gard, Francuska

Pont du Gard je kultni starorimski most i akvadukt koji se nalazi u blizini Nimesa u Francuskoj. Kako je gradsko stanovništvo brzo raslo od 1. stoljeća prije nove ere, potreba za vodom premašila je raspoložive zalihe izvora Nemausus. Od 40. godine naše ere više od tisuću radnika bilo je angažirano na izgradnji Pont du Garda, a u upotrebi će ostati do 6. stoljeća. Od tada je Pont du Gard prošao niz projekata obnove i sada je spektakularno mjesto za posjet i divljenje, a 1985. UNESCO ga je uvrstio na popis Svjetske baštine.

Taragonski akvadukt, Španjolska

Zadivljujući akvadukt u španjolskoj Tarragoni (također poznat kao akvadukt Les Ferreres) posljednji je preostali dio drevnog akvadukta koji je služio rimskom gradu Tarraco. Vjeruje se da je izgrađen u prvom stoljeću nove ere za vrijeme vladavine cara Augusta. Izvorni rimski akvadukt bio je duži od 25 kilometara i vodio je vodu iz rijeke Francoli sve do grada Tarraco. Većina akvadukta propala je nakon pada Rimskog Carstva, ali impresivni preživjeli dio, koji se proteže u maloj dolini oko 4 kilometra sjeverno od današnje Tarragone, sačuvan je i obnovljen tijekom stoljeća.

TarragonaTarragona(Foto: Getty Images)

Akvadukt Zaghouan, Tunis

Akvadukt Zaghouan, poznat i kao Hadrijanov akvadukt, bio je rimski akvadukt koji je opskrbljivao vodom drevni grad Kartagu, čije se ruševine i danas mogu vidjeti u Tunisu. Izgrađen je u 2. stoljeću prije nove ere, za vrijeme cara Hadrijana, te je bio duži od 100 kilometara. Akvadukt je djelomično obnovljen u 19. stoljeću, ali danas je uglavnom u ruševinama. Neki od najboljih ostataka mogu se pronaći oko 3 kilometra južno od sela Mohammedia.

Klaudijev akvadukt, Italija

Klaudijev akvadukt bio je drevni rimski akvadukt, koji se smatra jednim od četiri velika rimska akvadukta. Dovršen je za vrijeme vladavine cara Klaudija, 52. godine nove ere, a vodio je od svojih glavnih izvora u Caerulueusu i Curtiusu manje više pod zemljom. Kako se akvadukt približavao Rimu, podignut je na lukove. Danas je veći dio akvadukta vidljiv sa željezničkih pruga i visokih prozora, ali da biste stvarno cijenili njegov drevni sjaj izbliza, otputujte u Regionalni park Appia Antica. Odozdo možete vidjeti kako su nadzemni lukovi, koje je izgradilo više od 700 inženjera carske vodovodne službe, održavali kontinuirani nagib od izvora vode u planinama do gradskih vrata.

Klaudijev akvaduktKlaudijev akvadukt(Foto: Getty Images)

Skopski akvadukt, Makedonija

Skopski akvadukt je dobro očuvani kameni akvadukt koji se nalazi sjeverno od makedonskog grada Skopja. Njegovo podrijetlo je nejasno. Tijekom godina pokrenute su razne teorije o njegovoj povijesti, no smatra se da je za njegovu izgradnju zaslužan car Justinijan. Danas je ostalo impresivnih 390 metara akvadukta, a njegova struktura od crvene cigle smještena je među visokom travom, te ostavlja dojam da se o njemu nitko ne brine na pravi način.

 

/Izvor: Punkufer.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar