SVE ZA LAJK: Neodgovorna vožnja “radi lajka” sve popularnija

SVE ZA LAJK: Neodgovorna vožnja “radi lajka” sve popularnija

Na bosanskohercegovačkim cestama sve češće se događaju prometne nezgode koje često imaju tragične posljedice. Unsko-sanska županije bilježi pad broja prometnih nezgoda, ali je njihov broj na godišnjoj razini i dalje visok.

Najčešći uzrok je ljudski faktor, odnosno nesavjesna vožnja

Prometne nezgode u 2022. godini odnijele su deset ljudskih života u Unsko-sanskoj županiji, a godinu prije – 24. Iako se trend, nezgoda, smanjio, opreza nikad dosta – pogotovo kad je neodgovorna vožnja “radi lajka” danas sve popularnija.

“Nakon te lude vožnje on neće dobiti nikakvu nagradu, nikakvu satisfakciju izuzev satisfakcije što će dobiti ogroman broj komentara. Pa čak ni ti negativni komentari njima ništa ne predstavljaju. Bitno da se o njima priča – dan, dva, tri, mjesec – da dokažu da imaju pregleda i onda se vraćamo na početak – da zato neće biti sankcionirani”, ističe Aladin Žunić, predstavnik Udruženja za promociju bezbjednosti u saobraćaju.

Upravo zato potrebna je prevencija i edukacija. No, radi li se išta o tom pitanju?

“Nažalost, sve se svede na mjesec polaganja vozačkog ispita i to je to. Gdje smo mi kao zajednica da radimo s tom djecom od 5-6 godina pa do 18, da stvorimo kvalitetnog vozača”, dodaje Žunić.

Među najčešćim uzrocima nezgoda su neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola, međutim, povećanju broja doprinose vozila čija je prosječna starost u Unsko-sanskoj županiji između 16 i 17 godina, kao i loša putna infrastruktura.

“Ako se dođe do brzih cesta, doći će do rasterećenja prometa u naseljenim mjestima i sigurno da bi to smanjilo udese na području USK-a, a do tada je zadatak policije da bude prisutna što više na terenu i da se pokuša što više preventivno djelovati”, naglašava Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK-a (NES).

Policajci u USK-u se godinama suočavaju s brojnim sigurnosnim izazovima, a posebno s teretom migrantske krize. Iako je broj migranata u posljednje vrijeme znatno smanjen, obim posla za policijske službenike nije.

Na terenu su svakodnevno. Iako ih određen broj u službi nedostaje, uspijevaju odgovoriti na sve zadatke koji u mnogo slučajeva nisu nimalo jednostavni – niti za rješavanje niti za gledanje.

“Prvenstveno su to prometne nezgode s teškim posljedicama, kad susrećemo teško povrijeđene građane, to nam najteže pada u službi”, navodi policijski službenik u PS Bihać Anes Samardžić.

Na policijskoj akademiji trenutno je 67 kadeta koji će se Upravi policije priključiti u ožujku na probni rad. Povećanjem broja policajaca, sigurnosna situacija na cestama, ali i općenito će biti na višoj razini – kažu u resornom ministarstvu.

Izvor: federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar