Čuli smo povike Alahu ekber i tekbir. Hvatajte ih žive, nabijat ćemo ih na kolac!

Čuli smo povike Alahu ekber i tekbir. Hvatajte ih žive, nabijat ćemo ih na kolac!

Jutro je! Tišina. Naišao je Toma. Bilo je neke priče da će biti negdje napad. Za 15 minuta je krenuo belaj. Iznad svoje kuće, sa livade zvane Piškuša vidio se Križ, Zelenike, Rajiči, Cer… Sa Krstišća su ispaljena tri hica, pojedinačno. Tada je počelo gorjeti na sve strane, kao da se razlije kapljica vode.

Na Sudu BiH za ratne zločine danas je održana još jedna rasprava u Glavnom pretresu u postupku koji se vodi protiv Envera Buze, komandira Prozorskog samostalnog bataljoja, Armije BiH za počinjene ratne zločine na Uzdolu 14.09.1993. godine kada je ubijeno 29 civila hrvatske nacionalnosti.  Na ovom pretresu Tužiteljstvo je izvelo dva svjedoka.

Svjedočio je Pero Mendeš, koji je rođen 1974. godine na Uzdolu, bio je pripadnik Treće bojne HVO-a Brigade Rama i danas stalno živo na Uzdolu sa svojom obitelji. U vrijeme ratnih sukoba na Uzdolu živio sa majkom i sestrom.

Tijekom svjedočenja svjedok Mendeš je opisivao detalje oko kobnog 14. rujna 1993. gdine. „Ujutro, u pola 6, 14.9.1993. ustao sam i krenuo na Borak. Jutro je! Tišina. Naišao je Toma. Bilo je neke priče da će biti negdje napad. Za 15 minuta je krenuo belaj. Iznad svoje kuće, sa livade zvane Piškuša vidio se Križa, Zelenike, Rajiči, Cer… Sa Krstišća su ispaljena tri hica, pojedinačno. Tada je počelo gorjeti na sve strane, kao da se razlije kapljica vode.“ Svjedočio je Mendeš.

Nakon toga su se uputili prema Borku, položaju HVO-a. Usput im se pridružio Josip Budim.  Vidjeli su Martina Ratkića na Križu kako pušta krave iz zapaljene štale. Kada su došli do kuće Franje Franca Stojanovića njihov unuk Toma Ljubić  je nagovarao djeda i baku da se sklonu negdje, jer su shvatili da ih napada Armija BiH.  Prema riječima svjedoka Pere Mendeša Franc je rekao unuku Tomi: „Mene neće Herani, mi smo komšije.“

Kada su stigli na Borak gdje  je bio položaj HVO-a vidjeli su nekoliko vojnika Armije BiH i jednog čovjeka koji je bio obučen kao hodža. O tom napadu svjedok Mendeš je rekao: „ Čuli smo povike Alahu ekber i tekbir. Hvatajte ih žive, nabijat ćemo ih na kolac!“

Prema njegovoj izjavi nakon svega petnaestak minuta pripadnici Armije BiH su se povukli prema selu Pale, a odatle u Here.

Kada je na Borak stigao zapovjednik Prskalo Pero Mendeš je dobio dopuštenje da provjeri što je sa njegovom majkom i sestrom. Nakon što je krenuo s Borka prema kući Pero je prošao kroz Križ i vidio je Anicu Stojanović ubijenu u svom dvorištu. Kasnije je sreo Ivku Stojanović koja se izvukla iz žbunja sva izbezumljena zbog strašne tragedije. Kada je stigao do svoje u Rajiče na Potok, sve je bilo u plamenu. Gorjela je kuća, štala pa čak i košnice s pčelama.  Nakon što je shvatio da mu tu nema majke i sestre uputio se dalje prema školi. U Prskalovoj kući je vidio ubijene Šimu Rajič, Maru Rajič, Stanka Rajiča, Luciju Rajič…

Odatle se dalje uputio prema Ceru te je kod kuće Ivana Ljubića vidio ubijenu Katu Ljubić koja je najprije bila ranjena te je pužući bježala  te je ubijena metkom u potiljak. Vidio je njezina supruga Ivana kako pored nje plače i njegova oca Matu Ljubića koji je također ubijen.

Obrana Envera Buze je u unakrsnom ispitavanju svjedoku Peri Mendeš postavljala pitanja o obavijestima o napadu i zašto nisu bili civili izmješteni iz zone djelovanja. Na to je svjedok odgovorio da su ubijeni civili bili svi u civilnoj odjeći, a jedan dio je bio u narodnim nošnjama. Također je rekao da se pričalo o nekom napadu i da su civili bili upozoreni no nitko od njih nije htio ostaviti svoju kući i sve što je imao.

Informacije o majci i sestri svjedok Mendeš je saznao od Domina Petrovića koji mu je vidio majku Zoru u Perićima i da je sve s njima uredu.

Drugi svjedok je bio Janjko Rajič koji je rođen 1954. Godine u Uzdolu, a sada živi i radi u Zagrebu.

Janjko je tijekom svjedočenja potvrdio da su 14. rujna 1993. godine ubijeni njegovi roditelji Lucija i Stanko Rajič. U vrijeme zločina na Uzdolu Janjko se nalazio u Austriji. O tome je svjedok Janjko Rajič rekao: „Prva vijest o Uzdolu bila je ORF u Austriji. Vijest je bila navečer. (ORF je državna austrijska televizija, op.a.) Za roditelje sam saznao od braće koja su mi telefonski javila.“

Rekao je svjedok Janjko Rajič.

Slijedeća rasprava zakazana je za 10. ili 11. srpnja 2017. godine, a potvrdu jednog od ova dva datuma potvrdit će sud u narednih par dana.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar