Čupić i Duvnjak dominiraju, ali braća Jurecki su dovoljan razlog za brigu

Čupić i Duvnjak dominiraju, ali braća Jurecki su dovoljan razlog za brigu

Hrvatski rukometaši od 16:30 u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva igraju protiv Poljske. Od dosadašnjih šest međusobnih dvoboja Hrvatska je dobila pet, a najčešće su Poljacima presudili raspoloženi Mirko Alilović i Ivan Čupić, a pamte dobro i Domagoja Duvnjaka, tri velika aduta Slavka Goluže.

Hrvatska se uzdaje u ubojiti napad

Nakon šest utakmica SP-a u Kataru najkorisniji hrvatski igrač je Domagoj Duvnjak sa 20 golova i 21 asistencijom, dok je prvi strijelac Čupić sa 31 pogotkom i postotkom realizacije 79,49. To je dvojac od kojeg Poljaci najviše strahuju. 

Hrvatski napad je i dalje među najboljima na turniru, sa 184 gola iz 272 udarca, tj. 68% realizacije, kao i Španjolci i Nijemci, a samo su Danska (78%) i Slovenija (69%) bolje.

Najviše golova Golužina momčad zabila je udarcima za 9 metara, s ukupno 47 golova (iz 97 udaraca) i 48% uspješnosti najbolja je na turniru.

Nešto slabija se pokazala u izvođenju sedmeraca i udarcima s krila (30/44), no srećom, i Poljake muče sedmerci.

Braća Jurecki briljiraju: Zajedno zabili i namjestili trećinu poljskih golova

Poljaci su na 159 golova uz realizaciju 62%, a slaba strana su im spora krila. S krilnih pozicija imaju samo 13/19 realiziranih udaraca. Za usporedbu, Hrvatska ih ima 30/44.

Najveća opasnost Hrvatskoj prijeti od braće Jurecki. Bartosz je vodeći strijelac momčadi sa 26 golova i realizacijom od 81%, uz 10/12 sedmeraca.

Briljirao je i njegov brat Michal, najkorisniji poljski igrač, sa 22 gola, 16 asistencija i čak 8 blokiranih udaraca, najviše među Poljacima i jednim više od najboljeg hrvatskog blokera Jakova Gojuna.

Braća Jurecki osvojila su već svjetsko srebro (2007.) i broncu (2009), stariji Bartosz 35-godišnji je igrač Magdeburga, a pet godina mlađi Michal rukometaš je Kielcea u kojem igraju petorica Hrvata, među njima i Čupić, Štrlek i Musa.

Szmal skinuo više sedmeraca nego Alilović i Ivić zajedno

I defanzivno Hrvatska statistički stoji bolje od Poljske. Alilović i Ivić primili su više golova nego Szmal i Wyszomirski, ali njihovi su protivnici češće pucali pa je postotak obrana 34:31 u korist Hrvatske.

Najbolji su na SP-u po obranama udaraca sa 9 metara, a češće su golovi ulazili s krila i 6 metara. 

Prednost Poljaci drže u obranama sedmeraca, Szmal ih je skinuo čak 5 od 15, a Wyszomirski 1/6. Filip Ivić, iako s manjom minutažom od Alilovića, ima bolji postotak obrana, a skinuo je i 2 od 14 sedmeraca, dok Mirko nije obranio niti jedan od 5 udaraca. 

Iako se Poljaci tješe kako je Hrvatima slaba strana vatreni "balkanski temperament", njihovi igrači su na parketu skupili više isključenja i opomena od hrvatskih igrača u prvih 6 utakmica.
/index.hr/

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar