CVITANOVIĆ: POMOĆI ĆEMO FREELANCERIMA

CVITANOVIĆ: POMOĆI ĆEMO FREELANCERIMA

Temeljem upita i poziva, doslovce „u pomoć!“, brojnih freelancera iz cijele Bosne i Hercegovine, na koje su se, možemo slobodno reći, okomile institucije BiH na jedan neprofesionalan i trapav način, predsjednik HDZ-a 1990 i nositelj liste Koalicije Hrvatsko zajedništvo za državni parlament BiH javno, iskazuje svoju podršku ovim mladim ljudima i obećavakako će im svi zastupnici HDZ 1990 nakon provedenih izboradati svoju podršku.

„Ovaj problem s freelancerima mora se što prije riješiti na način da ih se u Bosni i Hercegovini ne tretira kao sredstvo za oporezivanje, već kao partnere u mogućnosti razvoja poduzetništva kroz STARTUP-e na svim poljima i oblastima, zasnovanim na tehnologiji i novim idejama, te da se samo oporezivanje uskladi i s potrebama ovih ljudi.
Kada su u pitanju freenanceri koji su se našli pod udarom vladajuće strukture vlasti, HDZ 1990 glede toga poduzet će sljedeće korake:
1. Oporezivanje zarade od freelancera potrebno je uskladiti sa Zakonom. Naš je prijedlog, što ćemo provesti u djelo, da se u razgovoru s predstavnicima freelancera ostvari dogovor i od 1. siječnja 2019. godine ili s unaprijed određenim datumom, započne s ovom vrstom oporezivanja. Tako bi se frelanceri upoznali s njihovim obvezama, ali i pravima.
2. Točno ćemo utvrditi djelatnosti i opis poslova freelancera.
3. Retroaktivno oporezivanje je neodgovorno i oštro se protivimo tome. Poništit ćemo donesenu Odluku o oporezivanju, i vratiti sredstva freelancerima koja su već naplaćena po ovoj nezakonitoj osnovi.
4. U odbitak od oporezivanja moraju ući i sredstva plaćena za rad frelancera (npr. nabava računalne opreme, usluga, edukacije, putni trošak za rad i sl.) uz najmanju fiksnu stopu oslobađanja od 20 posto. To znači da freelanceri mogu biti i potpuno oslobođeni od osnovice ako su njihova ulaganja veća od ostvarene zarade. Za ovaj postupak neophodno je utvrditi koja sredstva i usluge ulaze u stopu oslobađanja frelancera, što ćemo također uraditi.
5. Oporezivanje prema zdravstvenom osiguranju nepotrebno je jer se ne mogu ostvariti usluge zdravstvenoga osiguranja koje se plaćaju i to ćemo ukinuti.
6. Potrebno je pokretanje i davanja godišnje subvencije freelancerima koji se usude pokrenuti

 

vlastiti biznis (plaćanje godišnjeg financiranja jednoga zaposlenoga radnika i poticaj za pokretanje poslovanja u iznosu 50 posto godišnjih potreba – obveza prema državi) i to će biti naša zadaća.

Ovaj problem predstavlja jedan od prioriteta za HDZ 1990 kao politički odgovornu stranku, i žao nam je što je postojeća vlast oporezivanje pokrenula svega nekoliko mjeseci pred Opće izbore i tu umanjila mogućnost djelovanja naših zastupnika u institucijama u kojima djeluju“, navodi predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u izjavi za medije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar