Drugi o likovnoj koloniji: TIVATSKI SLIKARI NA KOLONIJI U RAMI

Drugi o likovnoj koloniji: TIVATSKI SLIKARI NA KOLONIJI U RAMI

Tivatski akademski slikari Momčilo Macanović i Zoran Kruta su sudjelovali na septembarskoj Međunarodnoj likovnoj koloniji na župi Gračac u Rami (Bosna i Hercegovina) i zajedno sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske radili na temu“ Duhovno i estetsko – likovna umjetnost Rame u Bosni Srebrenoj“.
Program kolonije obuhvatio je različite sadržaje koji su učesnike potakli na stvaranje kroz neposredan uvid u povijesno, prirodno, etnografsko, religiozno i kulturno značenje Rame.

Vrativši se u Tivat, slikari Macanović i Kruta izrazili su zadovoljstvo učešćem na ovoj koloniji:  „Upoznali smo kraj u kojem nismo bili, upoznali ljude u Rami s kojima smo se povezali, prije svega fratre i likovne umjetnike iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske s kojima smo se prijatno družili, slikajući ili obilazeći prirodne i kulturne znamenitosti. Obišli smo samostan na Šćitu s vrijednom etnografskom i suvremenom likovnom kolekcijom, župnu crkvu u Rumbocima te na Gračacu gdje su se odvijale radne aktivnosti likovne kolonije. Doživjeli smo i jedinstvene panoramske vizure Rame na Zahumu a vidjeli smo i stećke na Blidinju“ .

Koloniju je na povijesno-umjetničkom planu pratila i vodila Nevenka Šarčević, dok je pokrovitelj cijele organizacije načelnik općine Prozor-Rama, Jozo Ivančević, a domaćin župnik župe Gračac, fra Mato Topić.

Radio Tivat Crna Gora

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing