Đakonsko ređenje u sarajevskoj katedrali: Za đakona zaređen fra Franjo Baraban iz župe sv. Franje Rumboci

Đakonsko ređenje u sarajevskoj katedrali: Za đakona zaređen fra Franjo Baraban iz župe sv. Franje Rumboci

Za đakona je zaređen i fra Franjo Baraban (župa sv. Franje, Rumboci).

Na Prvu nedjelju došašća, 2. prosinca, u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zaredio je za đakone po trojicu kandidata Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa i Franjevačke bogoslovije iz Sarajeva.

Na početku misnog slavlja u kojem su koncelebrirali provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i još 40-ak svećenika kardinal Puljić pozdravio je suslavitelje, bogoslove, rodbinu ređenika, župnike i župljane iz župa iz kojih su iznikli novi đakoni te okupljene vjernike, prenosi portal nedjelja.ba. Nakon što su kandidati predstavljeni za red đakonata, a puk izrazio zahvalnost Bogu za taj čin, vrhbosanski nadbiskup u homiliji je najprije govorio o liturgijskom vremenu došašća, koje je priprema i proces ususret dolaska Božića. Poručio je da „moramo biti svjesni živjeti ono što vjerujemo”, te potaknuo okupljene da se čuvaju „onoga načina kojim svijet živi kao da Boga nema”. Danas vlada kriminal i pokvarenost i nije jednostavno suprotstaviti se tomu evanđeoskim vrijednostima.

Ređenicima je kardinal istaknuo važnost zornica koje čovjeka upravljaju da se „istinski doživi susret s Kristom”, upozorivši pritom da je teško govoriti o duhovnosti u vremenu materijalizma, kad je kriza ušla i u samu Crkvu. Pozvao ih je da preuzmu „proročku službu ne samo naviještanje riječi Božje nego i celibatstva“, te napomenuvši da su mnogi osramotili Crkvu, potaknuo ih da „ne izdaju proročku službu”. „U Crkvi se događa urušenje zato što je ‘oteta molitva’. Potrebno je vratiti Crkvi vjerodostojnost molitve. Crkva na naša usta moli i stoga želim da vas na vašem putu podupru molitvom vaši bližnji kako biste bili na ponos”, rekao je kardinal. Na kraju je kandidate za đakonat podsjetio da nisu sami, da je uz njih čitava zajednica iz koje su ponikli kao i ostali vjernici.

Nakon propovijedi kandidati za ređenje izrazili su spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru. Kardinal Puljić polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima je podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni, uz pomoć svojih župnika, obukli službenu liturgijsku odjeću te na kraju obreda primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a zatim pristupili služenju kod oltara.

Za đakone su zaređeni: Ivan Dragičević (župa sv. Ante Padovanskog, Žepče); Stipica Lešić (župa sv. Ivana Krstitelja, Travnik); Adnan Petar Mihael Jašarević (župa sv. Josipa, Sarajevo); fra Nikola Pejčin (župa Uznesenja BDM, Jajce); fra Franjo Baraban (župa sv. Franje, Rumboci) te fra Josip Kapetanović (župa sv. Ante, Lepenica). Misu je izravno prenosio Radio Marija BiH.

 

Vrhbosanska nadbiskupija tako ove godine ima ukupno osmoricu novih đakona jer su mjesec ranije za đakone zaređeni vlč. Štefan Marković iz Zagreba i vlč. Fabijan Štedul iz Duge Rese, obojica bogoslovi Nadbiskupijskoga misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošća.

IKA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar