Danas je dan osoba s invaliditetom

Danas je dan osoba s invaliditetom

U Bosni i Hercegovini kao i širom svijeta, danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom, te na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Povodom obilježavanja ovog dana danas će se održati prigodan program u prostorijama UGRPP "Djeca nade" u Prozoru s početkom u 12 sati.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u prosjeku 15 posto stanovnika jedne zemlje čine osobe s invaliditetom. U skladu s tim, pretpostavlja se da u BiH ima oko 568.740 osoba s invaliditetom. Prema podacima različitih analiza urađenih u nekoliko proteklih godina, oko 70 posto osoba s invaliditetom živi blizu ili ispod službene linije siromaštva, a samo stanje invaliditeta povećava mogućnost za nastanak siromaštva za 18 posto.

Zbog neprovođenja zakona, djeca s invaliditetom nemaju jednak pristup obrazovanju. Osobe s invaliditetom starije od 65 godina nemaju pravo na tuđu njegu i pomoć. Pravo na govorni softver za slijepe i slabovidne osobe imaju samo osobe do 35 godina starosti, a 95 posto zakona na svim nivoima vlasti u BiH nije usklađeno s UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar