Danas je sveti Mihael – zaštitnik policije

Danas je sveti Mihael – zaštitnik policije

Sveti Mihael (MihovilMihajlo) je, prema biblijskoj tradiciji, arkanđeo koji se u Bibliji spominje pet puta. Vjeruje se da je on zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila tijekom Nebeskog rata.Zato se vjernici koji se nađu u nevolji često molitvom obraćaju ovom arkanđelu. Sv. Mihovil zaštitnik je policajaca i vojnika, a napose padobranaca i borbenih pilota. Zaštitnikom je i radiologa.
Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "מִיכָאֵל‎", "Mi-ha-el", što znači: "Tko je kao Bog" (latinski: "Quis ut Deus").
Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s 
mačem u ruciCrkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.

Prema kalendaru Rimokatoličke Crkve, blagdan sv. Mihovila slavi se 29. rujna. Na taj dan slavimo i preostala dva arhanđela: Sv. Gabrijela i Sv. Rafaela.

Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihovila u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj.

Molitva sv. Mihovilu se upotrebljava kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima uz dopuštenje Rimokatoličke Crkve.

Sv. Mihovila podjednako štuju i židovi i kršćani i muslimani.

Razni narodi štuju sv. Mihaela kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII. ga je proglasio zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska ga također od davnine slave kao svoga zaštitnika.

U ranom srednjem vijeku, osobito je bio štovan u tzv. Crvenoj Hrvatskoj, kao sveti Mihajlo. U suvremenoj Hrvatskoj su mnoge župne i podružne crkve podignute u čast sv. Mihovilu, a neka mjesta nose njegovo ime, npr. Donji MiholjacMiholecMihovljan itd.

Sveti Mihovil je zaštitnik starog hrvatskog grada Šibenika, te Hrvatske policije i Hrvatske vojske.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing