Danas počinje uklanjane smeća iz rijeke Drine

Danas počinje uklanjane smeća iz rijeke Drine

Radnici poduzeća “Hidroelektrane na Drini” danas bi trebali početi uklanjanje plutajućeg otpada koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane “Višegrad”, a koji je tu dospio pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

 

Specijalizirani tim Hidroelektrane “Višegrad” godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 kubnih metara plutajućeg otpada iz Drine, među kojim su drvo, plastika i drugi otpad s deponija u okruženju.

 

Problem plutajućeg otpada prisutan je više godina i o njemu je raspravljano na brojnim sastancima i skupovima održavanim u Višegradu.

 

U Višegradu je prije dvije godine održan trilateralni sastanak resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, o problemu plutajućeg otpada, ali problem ni do danas nije riješen.

 

Predsjednik Udruženja za sportski ribolov i ekologiju “Drinska jezera” u Višegradu Aleksandar Kojić kazao je da Drina i dalje važi za jednu od najčistijih rijeka, o čemu svjedoče bogat riblji fond i prisustvo pastrmke koja za stanište bira samo čiste rijeke, te apelira da plutajući otpad treba riješiti naporom tri zemlje kroz koje protječe Drina.

 

/Izvor: Klix.ba/
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar