Darijo Juričević, predsjednik Biciklističkog kluba Rama-Zagreb: Biciklizam me čini sretnim!

Darijo Juričević, predsjednik Biciklističkog kluba Rama-Zagreb: Biciklizam me čini sretnim!

Od  2017. godine  u Zagrebu djeluje Biciklistički klub Rama-Zagreb.

Više o radu  ovoga kluba i planiranim aktivnostima doznali smo od njegovog predsjednika i jednog od osnivača i istinskog zaljubljenika u ovaj sport, Darija Juričevića, dipl. fizioterapeuta iz Rame, koji je  od ljeta 2009. na privremenom radu u Zagrebu.

U jesen 2017. godine u suradnji s još nekoliko  prijatelja osnivamo BK Rama Zagreb, s ciljem promocije biciklizma i zdravog načina života, kaže Darijo. Članovi kluba nisu podrijetlom samo iz Rame, već iz raznih dijelova Hrvatske i BiH, od Metkovića preko Livna, Kreševa pa sve do Vukovara.

 

Na pitanje „zašto baš bicikl i biciklizam“ Darijo, uvijek spreman za šalu ( mnogi ga pamte po vicevima s Radio Rame u emisiji Darijo i Mario) odgovara da ako nemate auto cabrio onda je bicikl idealno prijevozno sredstvo za osjećaj vjetra u kosi. Haha.. Osim toga ima pozitivan učinak na zdravlje tako što između ostalog djeluje opuštajuće, otklanja stres, poboljšava san te kao i svaka druga tjelesna aktivnost čini nas sretnima.

Bicikl je oduvijek bio moja ljubav. Prvi  bicikl dobio sam u prvom razredu osnovne škole kao nagradu od pok. oca za odličan uspjeh na kraju školske godine. S obzirom na djetinjstvo tijekom rata, kad je bilo opasno udaljiti se od doma, bicikl je bio vjerni prijatelj koji je uvijek strpljivo čekao da radimo krugove oko kuće.

Poslije rata često sam znao otići biciklom na Ramsko jezero, ali najbolje su bile gradske vožnje po novom afaltu kroz Prozor.

Ispiti i predavanja tijekom visokog obrazovanja u Mostaru, mali stan nakon odlaska na rad u Zagreb, uspjeli su me većim dijelom odvojiti od biciklizma, sve do unazad par godina, kad se prijavljujem na Međunarodnu biciklijadu “Marija Zvijezda” i put u Banja Luku. Taj događaj je zapravo bio povratak aktivnom bicikliranju.

Uslijedilo je petodnevno putovanje biciklom i posjet Hrvatima u Boki Kotorskoj (Crna Gora), putovanje u Graz u Austriji te Maribor u Sloveniji.

Prošle godine Misijska europska inicijativa Kristov stol iz Zagreba povjerila nam je organizaciju 5. Međunarodne biciklijade “Marija Zvijezda”. Također sudjelujemo na brojnim biciklijadama, od kojih izdvajam biciklistički maraton za Vukovar.

Uglavnom slobodno vrijeme poslije posla i bar jedan dan vikenda Darijo koristi za vožnje, koje su manje više neka priprema za veće rute, koje uglavnom vozi za vrijeme godišnjeg odmora.

U prošloj godini jedna od dražih bila mu je vožnja oko Ramskog jezera s prijateljima iz Slovenije i Mostara, što je jedan od planova i u tekućoj godini.


Također, Darijo  izdvaja i vožnju Zagreb – Mađarska – Zagreb, gdje je u jednom danu odvozio 240 km, što je ujedno i njegov osobni rekord dnevno pređenih kilometara.

Biciklizam kao sport je dosta skup, a pogotovo na nekim takvim putovanjima zahtjeva financijska izdvajanja.

Uvijek težite nečem novom što se tiče opreme, ali svakako  morate imati odgovarajuću opremu koja će vas štiti od kiše, sunca, vjetra pa i snijega.

Iskustva s biciklijada uvijek se pozitivna. Tu se sklapaju nova poznanstva i ona prava prijateljstva s virtualnim (Facebook) prijateljima.

Sve su to ljudi koji jedni druge podupiru i koje veže jedna ljubav i zajednički interesi, a to je biciklizam i aktivan i zdrav način života.
Među njima svakako važna karika onih koji vas podupiru je i obitelj, jer nije isto reći ocu ili majci da idete na neku biciklijadu i ženi. Ako to kažete roditeljima, onda ste neposlušni. A ako to kažete ženi onda ste jako hrabri. Ne kažu uzalud da je to opasan sport. Hahaha…
Šalim se. Sve se uz dogovor može uskladit, a ako pak nema dogovora onda je ipak lakše tražit oproštenje nego dopuštenje, kroz smijeh dodaje Darijo.

Ove godine na poziv Ksenije Kulić iz biciklijade.com Darijo je održao prezentaciju “Učinci biciklizma na zdravlje”. U planu je održavanje iste u Sloveniji, koja će biti u sklopu klupske vožnje BK Rama Zagreb i u suradnji s Jernejem Bravc, piscem bloga Kolesarjenje za užitek – C4P (eng. Cycling for pleasure) iz Maribora.

Od ostalih planova za ovu godinu tu su u prvom redu organizacija 1. Memorijalne biciklijade “Marijofil Crnjac – Brzi”, projekt “Biciklom u Bleiburg”, biciklistički poligon “Test sigurne vožnje”, te ostale solo i klupske vožnje od kojih će, nada se Darijo, bar jedna biti i u Rami.

Darijo prati i rad BK Ventus, s kojim je u kontaktu.

Dečki su obavili sjajan posao označavanjem biciklističkih staza. Kod nas je najlakše nešto započeti, ali treba ustrajat u tome. Želim im puno sreće u radu, puno projekata i da ustraju u tome što rade.

I na kraju, ono što bih poručio mladima je da se bave bilo kojom tjelesnom aktivnošću i da to bude ona koja će ih najviše usrećiti. A biciklizam je sigurno jedna od njih, zaključio je Darijo.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar