• DARKA JURČIĆ PROSLAVILA 99 GODINA – NAJSTARIJA ŽUPLJANKA ŽUPE UZDOL
  • DARKA JURČIĆ PROSLAVILA 99 GODINA – NAJSTARIJA ŽUPLJANKA ŽUPE UZDOL

DARKA JURČIĆ PROSLAVILA 99 GODINA – NAJSTARIJA ŽUPLJANKA ŽUPE UZDOL

U krugu obitelji Darka Jurčić proslavila je 99 rođendan, i najstarija je u župi Uzdol sa trenutnim boravištem u Zagrebu.
Darka je rođena 26. listopada 1918. u Tribošiću, župa Izbično, koje je upravo godinu prije, tj. 1917. osnovana. Rođena je u obitelji Ante i Stane r. Jurilj. Ona je bila najmlađa među dvije sestre Ive i Kate i brata Ivana. Majka Stana i otac Ante, zvan Antić, dali su je krstiti na Širokom Brijegu i dali joj ime Darinka, od milja Darka, po svetoj mučenici Dariji iz prvih kršćanskih vremena, a slavi se 25. listopada. Roditelji su je kao malu bebu iznijela u naručju u novi zavičaj u Donju Vast, u župi Uzdol. Jednu godinu je stanovala s velikom obitelji Marijana Crnjca i Joze pok. Stipana, u Dolinama u staroj kući. A 1919 obitelj se mirno razdijelila i Marijan je napravio novu kuću, u Vrtači na ulazu u zaseok Mariće. Poslije Marijanove smrti 1930. obitelj se ponovo razdijelila na dvoje, u istoj kući na dva ulaza, na Ikiće, po didu Iki, i na Staniće, po majci Stani.
Darka je odrastala sa svojim dvjema sestrama Ivom i Katom i bratom Ivanom. Najčešće je čuvala ovce i koze s babom Jozom Cigušom. Udala se u 21. godini za Ivu Jurčić, zvanog Krešu, na Krančiće. U braku je imala 10 djece. Najstariji Mirko poginuo je u nespretnoj igri s bombom kad je imao 15 godina. Nekoliko je djece umrlo dok su još bili mali Slavko i Slavka. Kao stariji nedaveno su umrli Jakov i Kate.
U kući kćeri Danice Milićević, gdje stanuje 11 godina otakako je otišla s Krančića, za 99 rođendan okupile su se ostale živuće kćeri Ruže, Ane, Stanojka i Anđe zajedno sa svojim obiteljima. Baka Darka poznaje svoju unučad po imene ima ih 28: 12 muških i 14 ženski. Većina od njih su se udali i ožanili te osnovali svoje obitelji tako da od njih ima 38 praunučadi. Baka Darka ne zna imena sve svoje praunučadi, ali sve ih voli ,jer su izišli svi iz njezina krila.
U zadnje vrijeme prvi put je bila u životu kod liječnika kad je uganula stopalo na desnoj nozi. Morala je nositi gips i smjestili su je u starački dom. Ali to je za nju bilo najteže vrijeme u životu, kaže ona, pa se vratila k svojoj kćeri Danici, što naziva da je sada u raju. Svoje staračke dane živi uz Radio Mariju, koji redovito sluša i uz pomoć toga radija svaki dana moli svetu krunicu, sluša svetu misu i sudjeluje u ostalim pobožnostima. Zaželjeli smo joj da sretno uplovi u 100 godinu života i da je proslavi zdrava sa svojom velikom obitelji.

Pavao Crnjac

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing