Definitivni kraj Aluminija. Svi su otišli. Tko je slijedeći?

Definitivni kraj Aluminija. Svi su otišli. Tko je slijedeći?

Radnicima Aluminija istekao je i otkazni rok, te je preostalih stotinu danas napustilo krug kompanije. Napustili su je i članovi Uprave koji su krajem prošle godine dali ostavku, javlja Al Jazeera. Ostali su samo čuvari, dok se ne odluči o sudbini pogona. Čekaju se i nalazi istrage o poslovanju tvrtke, koja je sada usmjerena na odnose Aluminija s određenim dobavljačima.

Podsjetimo, prije par dana objavljen je ugovor kojeg je Aluminij industries d.o.o., s registriranim sjedištem na adresi ul. Ante Starčevića broj 48. Mostar zastupan po direktoru gosp. Amir Gross Kabiri, planirao sklopiti s Aluminijem d.d. Mostar.  ”Zakupnik će sa strateškim partnerima: M.T. Abraham Group S.A., China Machinery Engineering Corporation i China Nonferrous Metal Industry’s Foreign & Construction Co.Ltd., koji imaju bogato međunarodno iskustvo u obradi metala, uz punu suradnju svih zainteresiranih strana, nastojati vratiti stabilnost i prosperitet u obradi i proizvodnji Aluminij tvornice, s konačnim ciljem podizanja punog kapaciteta rada proizvodnih pogona Zakupodavca što će imati za posljedicu minimalno 900 (devet stotina) radnih mjesta za uposlenika Zakupodavca”, stoji u tom ugovoru.

 

Kako se navodi, planirano je da se ugovor zaključuje na razdoblje od 15 godina, s mogućnošću produženja na dodatnih 15 godina. Navodi se kako zakupnik prihvaća obvezu zaposliti, čim stupi Ugovor o zakupu na snagu minimalno 80 radnika Zakupodavca u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ugovora. Sljedeća je obveza pokrenuti proizvodnju u pogonu Ljevaonice u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog ugovora o zakupu. Kao preduvjet navodi se da je imovina zakupa u radnom stanju. Potom bi novi vlasnik zaposlio 90 dodatnih radnika u roku od 60 dana kada se pokrene pogon Ljevaonice Zakupodavca te minimalno 50 dodatnih radnika unutar 12 mjeseci otkad pogon Ljevaonice bude u punom proizvodnom pogonu.  Ipak, izgleda da od te priče neće biti ništa jer su Aluminij napustili svi, a ni vlast nije optimistična. Fadil Novalić, federalni premijer je rekao kako se ”Abraham grupacija naselila da pokuša ući u predvorje Aluminija prije nego što se dogodi definitivno rješenje”. ”A rješenje za Aluminij je stečaj”, rekao je Novalić.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar