Redovničke sandale: najtraženija stavka u 2020.

Redovničke sandale: najtraženija stavka u 2020.

Nova godina tek što je počela, a benediktinski redovnici samostana La Gard u Francuskoj već su zatrpani mnoštvom narudžbi za svoje popularne ručno izrađene sandale. Poručuju kako ne mogu ići ukorak sa svjetskom potražnjom…

Od svoga osnutka 2003. braća samostana La Gard razvijali su svoje talente u izradi obuće. Trebalo im je skoro 20 godina da dovedu do savršenstva njihove skromne redovničke sandale, ali sad su plodove svoga rada poželi i postali svjetska senzacija, a narudžbe stižu čak i iz dalekog Japana.

Nude tri različita modela sandala: jedan za muškarce te dva za žene. Muške koje zovu Benoît, u čast utemeljitelja reda Sv. Benedikta, jednostavne su smeđe sandale s debelim remenima. Ženska linija uključuje crne Scholastique – nazvane po Sv. Skolastici, koje su slične modelu Benoît, te elegantnije crvene sandale s tankim remenima nazvane Hildegarde, po Sv. Hildegardi iz Bingena.

Benediktinci sve cipele izrađuju na samostanskom imanju. Materijale nabavljaju iz okolice kako bi potaknuli gospodarstvo i svoje sirovine dobili odmah, iako ih šalju u Italiju kako bi im se postavile gumene potplate.

Dok su u radionici, redovnici s tonzurama nose plave habite koji pomalo liče na traper. Radni prostor okružen je slikama Svete Obitelji i svetaca iz njihova reda. Ondje kao tim svaki tjedan izrađuju oko 30 pari cipela, ali ovim tempom ne mogu se nadati da će pratiti potražnju svojih visokokvalitetnih sandala.

Benediktinci dobivaju tako mnogo narudžbi da neke moraju i odbiti. U jednom intervjuu o. Hubert je objasnio: „Posao je organiziran na način da se može raditi tijekom cijele godine, zadržavajući naš redovnički ritam, čak i ako to znači odbijanje preprodavača.“

No, njihovi se limiti mogu doraditi. Jedan od mlađih redovnika brat Augustin primijetio je kako je ovo ručni rad koji duh oslobađa za moljenje. Dok se izrađuju sandale, predlaže se moljenje mnogo molitava, ali ovaj dodatak za kupnju naručitelja dolazi besplatno.

 

/Izvor: KT/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar