Iranska agencija ‘Fars‘: Sulejmanijeva jedinica sudjelovala je u ratu u BiH

Iranska agencija ‘Fars‘: Sulejmanijeva jedinica sudjelovala je u ratu u BiH

Iranski general i šef jedinice Quds Qasem Sulejmani ubijen je u napadu američkih snaga u Bagdadu. Smrt harizmatičnog generala šokirala je Irance, ali i ostatak svijeta. Očekivalo se kako bi moglo doći i do rata između SAD-a i Irana.

Nakon Sulejmanijeve smrti, iranski konzervativni klerici i režimski mediji od Sulejmanija pokušavaju stvoriti “mučenika”, koji je stradao radi vjere.

Fars agencija je tako nedavno u zvještaju pisala o “borcima bez granica”, kako ih je nazvao Ajatolah Ali Khamenei. U izvještaju se također nalaze podaci o nizu tajnih operacija, koje Iran nikada u istoriji nije službeno priznao.

Među državama koje se spominju je i Bosna i Hercegovina, prenosi Radio Slobodna Europa.

Tako je u ratu u BiH, jedinica Quds sudjelovala u svojoj prvoj ozbiljnoj bitci, piše Fars.

Sulejmanijeve jedinice igrale su važnu ulogu u naoružavanju i obučavanju “muslimanskih” boraca u Bosni i Hercegovini, stvorile su također infrastrukturu koja je omogućila logističku potporu u transferu i organiziranju dobroljavaca iz raznih islamskih država.

“Ta infrastruktura je također koristila prebacivanju boraca iz Bosne i Hecegovine u Iran kako bi se obučavali”, stoji u izvještaju agencije Fars.

Fars nadalje piše kako su Quds jedinice prvo sudjelovale u Afganistanu ’80-ih godina kada su obučavali mudžahedinske borce koji su se borili protiv Sovjeta.

Nakon toga su sudjelovali i u sukobima u Iraku, Libanonu, Gazi, Siriji i drugim državama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar