DERBI U SPLITU Modri preskočili Bijele na tablici

DERBI U SPLITU Modri preskočili Bijele na tablici

Dinamo je dobio derbi na Poljudu, Hajduk na Uskrs otišao sa sedam bodova minusa iza lidera Rijeke gotovo se oprostivši od borbe za naslov prvaka ove sezone. Nakon poraza na Veliku subotu Splićanima ostaju samo puke matematičke šanse i vjera u veliko čudo. Puno je realnije da svoje trofejne ambicije hajdukovci fokusiraju na srijedu na polufinale Kupa s Dinamom. Za razliku od trećeplasiranog Hajduka momčad Sergeja Jakirovića ostala je u utrci s Rijekom, Modri su na “minus pet”, ali i utakmicom manjka koja zaostatak može dovesti na dohvatljivu razinu.

image

ANTE CIZMIC Cropix

Derbi je odlučio Bruno Petković pogotkom u 38. minuti, Hajduk se od tada nije uspio vratiti. Bilo je još prigoda s obje strane, ali Splićani nakon primljenog zgoditka nisu uspjeli napraviti pritisak kojim bi ozbiljnije ugrozili Dinamo. Hajduku se ozlijedio Livaja, sigurno je upitan za Kup susret u srijedu, a nije zaigrao ni Perišić. Navijači su razočarani napustili Poljud, kompletan stadion izviždao je tužnu povorku hajdukovaca koji su kao po navici prvo odslušali predavanje ispod sjeverne tribine, a onda napustili travnjak pognutih glava. Za to vrijeme dinamovci su s navijačima slavili ispod južne tribine.

Karoglan je očekivano promijenio sastav, na klupi su ostali nezaliječeni Lučić Brekalo, a šansu od prve minute dobili su Lovre Kalinić Laszlo Kleinheisler. Vratio se u startnu postavu i Marokanac Moufi, jer nije želio Karoglan mijenjati poziciju Siguru u veznoj liniji. Jakirović je s druge strane je pomalo iznenadio postavljanjem Pierrea-Gabriela na lijevog beka. Preselio je Francuza s desne na lijevu stranu, a na drugom beku ostavio Ristovskog. Ali, to su ionako bile tek kozmetičke promjene, jer oba trenera proučili su suparnika do najmanjeg detalja.

image

VOJKO BASIC Cropix

Znali su i kakav je sudac Siebert, da je lagan na kartonima. Upozoravali smo protekla dva tjedna na tu činjenicu, a Nijemac nam je svoju naviku potvrdio već u 2. minuti. Pierre-Gabriel je srušio Sahitija u naletu, a Siebert nije trošio vrijeme na upozorenja. Iz gornjeg džepa izvukao je “žutka” nakon manje od 100 sekundi igre.

Prvu prigodu kreirao je Dinamo, u 10. minuti nakon kornera s desne strane sam je ostao Petković na šest metara, ali njegov udarac glavom otišao je pored lijeve vratnice. Borbeni Kleinheisler probio se u kazneni prostor gostiju minutu kasnije, no pokušaj “ljevicom” otišao je iznad grede. Hajduk je djelovao skromno u prvom dijelu. Bijeli su imali posjed (62-38), ali bez konkretnih šansi. Probudili su se tek u finišu nakon što je Dinamo poveo pogotkom Petkovića. Pritom su navijači Hajduka zadrhtali u 43. minuti kada je na ubačaj sa lijeve strane lopta prošla Prpiću ispod kopačke na petercu Bijelih. Srećom po hajdukovce, nije lopta došla do Petkovića.

image

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Hajdukovci su do poravnanja umalo došli u prvoj minuti sudačke nadoknade kada je Livaja gurnuo loptu u prostor iza leđa obrane Modrih, a Moufi izašao sam pred Nevistića. Prebacio je Marokanac vratara, ali loptu je iz praznih vrata s gol-linije očistio Bernauer. Drama se u trećoj minuti sudačke nadoknade preselila pred splitska vrata. Diallo je komično izgubio loptu pred svojim šesnaestercem, a Baturina udarcem sa 16 metara pogodio desnu vratnicu.

Na poluvremenu je Karoglan ocijenio da su mu Diallo i Pukštas najslabije karike pa je u igru uveo Nikolu Kalinića Hrgovića. Već nakon 12 minuta drugog dijela ubacio je Brekala Benrahoua umjesto Sahitija i ozlijeđenog Livaje. Sa svim promjenama prebacio se Karoglan na 4-2-3-1 dok je Jakirović u posljednjih pola sata ušao sa svježim Sučićem Špikićem umjesto Ademija Kaneka.

image

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Ali, nije se s promjenama izmijenila i slika odnosa na terenu. Hajduk je nastavio jalovo napadati, a Dinamo se organizirano branio. Karoglan je na 15 minuta prije krjaa uveo i zadnjeg napadačkog aduta, Leona Dajakua. Povukao je Kleinheislera na korektora u sredini, Sigura na beka, a krilne pozicije ostavio za Dajakua i Brekala. Najveću šansu za poravnanje u nastavku imao je Nikola Kalinić u 81. minuti nakon velike pogreške Theophilea, ali uspio je Nevistić obraniti lukavi pokušaj Kalinića sa sedam metara u zadnjoj prigodi nemoćnog Hajduka. Tužna večer za navijače Bijelih, velika radost za Zagrepčane kojima je pobjeda na Poljudu udahnula novi život u šampionskoj utrci.

image
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar