Deset hollywoodskih “katoličkih” zvijezda

Deset hollywoodskih “katoličkih” zvijezda

Iako je Jim Caviezel vjerojatno najpoznatiji glumac koji je vjernik, ipak u Hollywoodu također postoji nemalo onih koji se ne ustručavaju svoja katolička vjerska uvjerenja javno očitovati.

Premda su neki od njih iskusili različite teškoće u životu, čini se da ih je njihova katolička vjera uvijek vodila i hrabrila. O tomu na određeni način progovaraju kroz misli koje su podijelili s javnošću.

GARY SINISE – poznat po ulozi u TV seriji CSINew York, ali osobito u filmovima Forest GumpApollo 13Zelena milja… Oženjen je i ima troje djece, a na katoličanstvo je prešao 2010. Snažno je uključen u karitativni rad te, između ostaloga, pomaže školovanje 300 000 djece iz Iraka.

LEAH REMINI – zvijezda filma Kralj kraljica, zajedno se sa svojim mužem Angelom Pagénom, vratila katoličanstvu nakon 35 godina u scientološkoj sekti koju sada na sav glas kritizira. Pored ostaloga, objasnila je kako je pronašla mir idući u crkvu gdje „sjedi i moli svoju krunicu“.

PATRICIA HEATON – Živeći nakon razvoda u onomu što ona naziva “protestantskom divljinom”, američka “najsmješnija žena” i zvijezda serija Sredina Svi vole Raymonda, vratila se katoličanstvu nakon poništenja njezina prvog braka. Izrasla u pobožnu katolkinju, ova majka četvero djece izgubila je svoju majku u dobi od 12 godina, ali je uspjela proći kroz depresiju zazivajući „svetce za pomoć, uključujući Sv. Patrika i Sv. Josipa“, uz posjećivanje terapeuta.

MARTIN SCORSESE – slavni redatelj čiji najnoviji film Tišina govori o dvojici isusovačkih misionara u 17. st. u Japanu. Susreo je papu Franju koji mu je odao priznanje za ovaj film. S francuskim novinarom Yvesom Calviem podijelio je razmišljanje: „Tajna vjere je pitanje s kojim sam zaokupljen. Ova misao nikada nije prestala biti dio mene i ja sam ju kanalizirao u svojim filmovima. Ovako sam otkrio religiju koja mi je pak pomogla pronaći moje korijene i simbole.”

ANDY GARCIA – Tijekom projekcije filma Cristiada, ili Za veću slavu (2014.), u kojemu je glumio, ovaj kubansko-američki glumac rekao je za National Catholic Register: „Ja sam katolik. Prakticiram svoju vjeru u običnom privatnom životu. Vjerujem u načela o kojima je Isus Krist govorio i nastojim biti dobar primjer svojoj obitelji i drugima: činiti drugima ono što bih volio da drugi čine meni. To nije toliko komplicirano. Važno je imati takva učenja koja nas čine boljima.“

ANTONIO BANDERAS – Španjolski glumac i redatelj također je časnik rimokatoličkoga laičkoga bratstva u Malagi, koji sudjeluje svake godine u gradskoj procesiji tijekom Velikoga tjedna. Godine 2011. Podijelio je s francuskim magazinom Paris Match: „Ja sam katolik, ali sa 16 ili 17 godina, kada sam stvarno počeo razmišljati, rekao sam sebi: ‘Ne, sve to je nemoguće.’ Tada sam dosegao dob u kojoj sam trebao duhovnost. Sve što sam morao učiniti bilo je osloniti se na Isusovu riječ, koja je nužna i koja se ne može dovoditi u pitanje: ‘ljubav’.“

MEL GIBSON – Glumac, redatelj, producent i suautor velikog ostvarenja Pasija u kojemu glumi njegov katolički kolega Jim Caviezel, te nedavnoga Hacksaw Ridge. Ovaj otac devetero djece ne skriva činjenicu da je njegov posao uvelike nadahnut vjerom. Prošavši kroz neka teška razdoblja života, Gibson koristi svoje iskustvo kako bi bio uključen u društveni rad pomažući mnogim zvijezdama da se riješe problema s drogom.

AL PACINO – glavni lik mnogih gangsterskih filmova zapravo je praktični katolik koji je u jednom razgovoru spomenuo kako su jedina mjesta na kojima se smije ponašati kao dijete: „crkva, škola i kino“. Početkom 1970-ih, nakon što je iznenadno prekinuo s religijom, Al Pacino se počeo vraćati Crkvi – i to, što je zanimljivo, tijekom snimanja kultnoga filma Kum.

PIERCE BROSNAN – Slavni irski glumac, nadaleko poznat po ulozi agenta Jamesa Bonda, u razgovoru s katoličkim novinarom đakonom Gregom Kandrom 2014. je rekao: „Biti katolik utkano je u moj DNA.“ Vjera mu je pomogla proći kroz gubitak supruge i kćerke te bolest karcinoma. „Uvijek pomaže imati ‘malo molitve u stražnjem džepu’. Na kraju dana, morate imati nešto, a za mene to je Bog, Isus, moj katolički odgoj, moja vjera“, podijelio je tada s javnošću.

MARK WAHLBERG – Glumac kojega mnogi znaju po ostvarenju u filmu Ted i producent, obiteljski je čovjek koji ide svaki dan u crkvu, čak i dok snima filmove. „Jednom kad sam se usredotočio na moju vjeru, počele su mi se događati sjajne stvari“, rekao je Wahlberg u intervjuu za The Catholic Herald. „I ne mislim profesionalno. Želim služiti Bogu i biti dobro ljudsko biće… Biti katolik najvažniji je aspekt mog života.“

KT/ aleteia.org

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing