DETALJNI PROGRAM: Sinjska alka 2020 od 16h na HTV2

DETALJNI PROGRAM: Sinjska alka 2020 od 16h na HTV2

Brojne manifestacije u Hrvatskoj uživaju veliku popularnost i prepoznatljivost, ali jedna od njih ima posebno mjesto – Sinjska alka! Doista, tko ne zna za slavnu Alku, tu vitešku igru čiji je značaj toliki da ju je UNESCO 2010. godine uvrstio na Popis svjetske nematerijalne baštine.

 

Lokacija i program

Alka se održava svake godine početkom kolovoza u spomen na 1715. i pobjedu Sinjana u bitci protiv Turaka, koji su željeli osvojiti Sinjsku tvrđavu. Ove nas godine očekuje 305. izdanje, a zanimljivo je da se nekoć davno Alka ponekad održavala i dva puta godišnje.

 

Važno je napomenuti da su postojala slična nadmetanja i u drugim europskim krajevima, ali sinjska inačica uvela je jednu bitnu inovaciju – osim vojne aristokracije, sudjelovati su mogli i ostali mještani. Doduše, radilo se o imućnijim stanovnicima, ali se ipak radilo o važnom iskoraku. I dok su se slične priredbe u ostatku Europe s vremenom stalno ili privremeno gasile, Alka je jedina u kontinuitetu preživjela skoro tri stoljeća.

U Alci sudjelovati mogu isključivo članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, kojeg pak čine samo ‘neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj’. Cilj je kopljanika u tri trke osvojiti što više ‘punata’ (bodova), što se ostvaruje gađanjem koluta s četiri praznine, pri čemu se kopljanik nalazi na konju u punom trku. Pogodak u središnju od njih, tzv. ‘sridu’, donosi tri boda, praznina iznad nje dva, a pogodak u preostale dvije pregrade po jedan bod.

 

Zanimljivosti o alci

– Naziv alka dolazi od turske riječi halqa, što znači prsten ili obruč, a odnosi se na detalj podloge stremena na sedlu zaplijenjenog konja jednog turskog paše.

– Neki od naziva alkarskih sudionika jesu: harambaša, alkarski momak, alkarski vojvoda i alajčauš.

– Do 1820. godine Alka se trčala na pokladni utorak.

– Kroz povijest su postojale slične viteške igre u Zadru, Makarskoj i Imotskom.

– Najvećim brojem titula slavodobitnika ovjenčao se Nikola Cerinić, čak 12 puta, što je najviše u povijesti, a tri puta Alku je osvajao s tri pogotka u sridu.

– Najveći broj nastupa na Alci ima Ante Grabovac Ivanov, koji ju je trčao čak 45 puta, a četiri puta je bio i slavodobitnik.

– Alka se kroz svoju povijest četiri puta trčala izvan Sinja – u Splitu, Beogradu, Zagrebu i Vukovaru.

– Alkari i alkarski momci bili su jedini pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi koja je 28. svibnja 1991. godine sudjelovala na svečanoj smotri Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

– Za 300. obljetnicu Sinjske alke u gradu su svečano otvoreni obnovljeni Alkarski dvori.

 

Alka, Čoja, Bara

Prije same Alke, održavaju se još dvije trke – Bara i Čoja. No, kako bi se odlučilo tko na njima može sudjelovati, barem dva tjedna prije glavne trke održavaju se ‘prove’.

Bara je prva na rasporedu i održava se dva dana prije Alke. Zatim slijedi Čoja, a treći dan viteških svečanosti slijedi središnja manifestacija – Alka. Sve tri trke održavaju se po istim pravilima, ali samo se na Alci koriste svečane alkarske odore.

 

Program Sinjske alke 2020.

7. kolovoza 2020., petak
17:30 305. Bara
Alkarsko trkalište
8. kolovoza 2020., subota
17:30 305. Čoja
Alkarsko trkalište
9. kolovoza 2020., nedjelja
16:30 305. Alka
Alkarsko trkalište

 

Izvor: https://www.putovnica.net/dogadanja/sinjska-alka

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing