DEUSTAŠIZACIJA U ZAGREBU: Grad mijenja nazive četiriju ulica nazvanih po dužnosnicima NDH

DEUSTAŠIZACIJA U ZAGREBU: Grad mijenja nazive četiriju ulica nazvanih po dužnosnicima NDH

Izgleda da u Gradu Zagrebu konačno počinje promjena naziva ulica imenovanih po dužnosnicima Nezavisne Države Hrvatske. Prije nekoliko dana u Gradsku skupštinu poslan je prijedlog za promjenu imena četiriju ulica koje se nalaze na području Ivanje Reke, koja je dio gradske četvrti Peščenica – Žitnjak. Riječ je o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića.

Svjetski židovski kongres već je upozoravao da je “jedan od najkonkretnijih i najvidljivijih primjera povijesnog revizionizma u javnom prostoru upravo imenovanje ulica i trgova po pojedincima koji su na različite načine i u različitom kapacitetu bili povezani s ustaškim pokretom i NDH”.

Upravo su Svjetski židovski kongres, Documenta, poznati povjesničari Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić te Erol Šehu zatražili od Vijeća gradske četvrti Peščenica preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje su naveli da su bili “istaknuti suradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH”.

Vladimir Arko bio je zagrebački poduzetnik, koji je od 1941. do 1945. opskrbljivao njemačku, talijansku i vojsku NDH

Poslije rata optužen je za suradnju s okupatorom i kvislinzima, ali je u trenutku uhićenja u tvornici popio cijankalij. Filip Lukas bio je predsjednik Matice hrvatske od 1928. do 1945. Godine 1943. potpisao je kao glavni urednik, uime nakladnika Glavnog ustaškog stana, svojevrsni enciklopedijski priručnik “Naša domovina”, svezak 1 i 2. Lukasova djela itekako su odraz njegova veličanja Ante Pavelića, ustaša i NDH. Govor na sjednici Matice hrvatske održanoj 29. 4. 1941. završio je poklikom: “Neka Bog ispuni poglavnikove i naše želje i neka živi ostvaritelj nove Hrvatske dr. Ante Pavelić”.

Podržale sve opcije

“Od kraja dvadesetih godina do smrti bio je promotor ideologije ‘krvi i tla‘, ekskluzivnog hrvatstva i rasne teorije. Svojim je javnim djelovanjem izravno pridonio stvaranju atmosfere progona u kojoj će genocid nad Srbima, Židovima i Romima u NDH uopće biti moguć, a za vrijeme rata otvoreno je podržavao ustaštvo i nacizam i njihove genocidne politike”, stoji u dopisu.

Nadbiskup Ivan Šarić objavio je u NDH nekoliko pjesama u počast poglavniku, npr. “Kad sunce sja”, “Poglavniku oda” koja je izišla uoči Božića 1941. Iskazivao je naglašenu podršku Paveliću, NDH i ustašama, a poslije je emigrirao.

Antun Bonifačić je radio u Odjelu za kulturne veze pri Ministarstvu vanjskih poslova NDH i bio je potpredsjednik Društva hrvatskih književnika. U svibnju 1945. izbjegao je u Argentinu, neko vrijeme živio u Brazilu, a potom u SAD-u. Godine 1973. preuzima vodstvo Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, kako je Pavelić preimenovao ustaški pokret u drugoj emigraciji.

Pomalo iznenađujuće, spomenuti je zahtjev dobio podršku i to različitih političkih opcija

Prvo je 9. veljače Vijeće mjesnog odbora Ivanja Reka, u kojem većinu čine BM365 i HDZ, poslalo prijedlog Vijeću gradske četvrti Peščenica – Žitnjak prema kojem “Vijeće MO I. Reka podržava promjenu naziva ulica za neko dogledno vrijeme, ali prije konačne odluke o promjeni da se ispune sljedeći preduvjeti, a to je anketiranje među stanarima navedenih ulica o suglasnosti za promjene te naknada troškova zbog zamjene dokumenata tamošnjih žitelja, kao i da MO predloži nove nazive”.

Četiri dana poslije, na sjednici 13. veljače, Vijeće gradske četvrti Peščenica – Žitnjak podržalo je prijedlog preimenovanja četiriju ulica nazvanih po osobama iz NDH, a koje se nalaze na području Ivanje Reke. I to – što je rijetkost u Hrvatskoj – jednoglasno, neovisno o političkoj pripadnosti.

Tamošnje Vijeće ima 19 članova, a na čelu mu je Nikola Zdunić iz Možemo, ali “za” je glasalo svih 18 vijećnika i vijećnica (jedna vijećnica bila je spriječena), a to znači i iz SDP-a, HDZ-a, Mosta, BM365 te Nezavisne liste Vesne Škare-Ožbolt. U zaključcima se nadležnom odboru Gradske skupštine Zagreba predlaže “da u suradnji s HAZU-om, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i ostalim meritornim institucijama utvrdi opravdanost prijedloga/inicijative”.

Od zagrebačke Skupštine zatraženo je da se stanovnicima navedenih ulica podmire troškovi zbog promjene osobnih dokumenata, kao i da eventualna nova imenovanja ulica predloži Vijeće MO Ivanja Reka

“Gradska četvrt Peščenica – Žitnjak i ja kao predsjednik Vijeća podržali smo promjenu ulica odmah po zaprimanju inicijative. Zbog toga smo i predložili Vijeću pozitivno mišljenje, koje je i prihvaćeno. Svjesni smo činjenice da promjena imena ulica znači i trošak stanovnicima tih ulica, zbog čega smo zatražili i od Grada dobili garanciju da će troškove promjene dokumenata snositi Grad. Peščenica i Žitnjak gradska je četvrt u kojoj žive razne nacionalnosti i vjeroispovijesti i smatramo da je ta različitost naše bogatstvo. Zbog toga u našem kvartu nema mjesta simbolici i imenima ulica režima i ideologija koje promiču mržnju i nasilje”, rekao je Nikola Zdunić.

Na potezu Odbor

Ivo Goldstein, koji je jedan od potpisnika zahtjeva, kaže da je ugodno iznenađen ovakvim razvojem događaja.

“Mislio sam da će sve ići puno sporije i drago mi je da sam se prevario. Arko, Šarić, Lukas i Bonifačić imali su važne uloge u NDH i svojim su djelovanjem podržavali ustaški režim. Takve osobe ne bi smjele imati svoje ulice i iskreno se nadam da je ovo početak deustašizacije javnih prostora u Zagrebu i Hrvatskoj – izjavio je Goldstein za Jutarnji list.

Sad je na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba.

Foto: Ranko Suvar/Cropix

Izvor: Jutarnji list

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing