”Devedesetka” će razmisliti da ode iz HNS-a

”Devedesetka” će razmisliti da ode iz HNS-a

Cvitanović ističe kako će Središnji odbor donijeti odluku kako će se HDZ 1990 ponašati unutar HNS-a – hoće li privremeno obustaviti rad u HNS-u ili ne…

Govoreći o svom prošlotjednom posjetu Bruxellesu i razgovorim s čelnikom Europske pučke stranke, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je za TV1 da je poruka otamo da je trenutna vlast u BiH prilično nekredibilna, da ne ispunjava preuzete obveze. što usporava put zemlje ka EU.

”Svi vjeruju da će BiH, ipak, progledati, da će 2018. godina biti ključna za put BiH ka EU i nećemo biti ostavljeni, bez obzira koliko grešaka radili”, istaknuo je Cvitanović koji je nedavnu izjavu lidera HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da ”je vlast na infuziji” ocijenio strašnom stoga što vlast čine ljudi koji su nešto obećali narodu, dogovorili se o foteljama no ništa više nisu uradili ni za narod ni za BiH, ali jesu puno za sebe i svoju rodbinu.

Na pitanje da komentira prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje nudi HNS BiH te koliko je njegova stranka, HDZ 1990, sudjelovao u izradi tog prijedloga i kako na njega gleda, lider HDZ-a 1990 kazao je da imamo generiranu krizu koja je produkt postojećeg Izbornog zakon, ali imamo i neodgovorno ponašanje ljevice koja ulazi u prostor koji je zakonom dopušten. On dodaje da je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH usložnjio odnose. ”HDZ 1990 nije kreirao prijedlog koji se pojavio. O njemu smo raspravljali na HNS-u BiH, imali smo primjedbe i drugačije prijedloge za izbor Doma naroda. Nismo imali službeni prijedlog za izbor člana Predsjedništva, ali plan je da kroz nastup na izborima ponudimo drugi oblik organiziranja cijele države, a ne samo FBiH, i da razmislimo o još nekim modelima izbora člana Predsjedništva. Nismo na HNS-u razgovarali o slanju u žurnu proceduru. Ne mogu vjerovati da ćemo biti taoci nedovršetka izbora zbog nedogovora o Izbornom zakonu. Ako jedna strana krene s maksimalističkim zahtjevima, pa i druga strana isto, nećemo doći do rješenja”, prenosi Dnevni list.

Cvitanović je stava da će se morati doraditi taj prijedlog jer se ne može dopustiti da istu vrijednost nema glas Hrvata iz Tuzle i glas Hrvata iz Hercegovine. ”Hrvati iz drugih područja moraju zakonom zaštićeniji, no mi koji dolazimo iz većinskog hrvatskog područja. Tražit ću isto načelo i za FBiH i za RS. Ne zanimaju me nečiji privatni odnosi ni s Dodikom ni s bilo kim u RS-u. Zanima me moj narod tamo i država u kojoj živim i vjerujem da će i ostali narodi shvatiti da moramo doći do nužnog kompromisa. Bilo je izjava da je važniji odnos s Dodikom, no bilo kakva potpora biskupu banjalučkom Komarici. Meni nije! Ovo što radi Dodik prema biskupu Komarici i povratnicima Hrvatima i Bošnjacima, i bilo kome u tome entitetu i nikada neće imati sugovornika ni u meni ni u stranci iz koje dolazim”, ističe Cvitanović, prenosi Dnevni list.

U svjetlu nedavnih ocjena da će u HNS-u uskoro ostati samo HDZ BiH, da ostale stranke kreću u formiranje jedinstvenog bloka i da bi HDZ 1990 mogao biti predvodnik te priče, lider HDZ-a 1990 naveo je da u toj stranci ima različitih inicijativa o odnosima unutar HNS-a BiH te ističe kako će Središnji odbor donijeti odluku kako će se HDZ 1990 ponašati unutar HNS-a – hoće li privremeno obustaviti rad u HNS-u ili ne, ali sigurno neće dopustiti manipulaciju ni HNS-om ni hrvatskim interesima. Podsjećamo, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić u petak je izjavio kako nije u interesu bilo koje stranke da istupi iz HNS-a te smatra kako ipak istupanje HDZ 1990 neće dogoditi.

Bljesak.info

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar